Piaţa imobiliară locală s-a stabilizat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Piaţa imobiliară locală s-a stabilizat

* citeşte aici care este nivelul minim şi maxim al apartamentelor din oraş

Agenţii imobiliari brăileni se arată optimişti în ce priveşte evoluţia pe piaţa caselor, terenurilor şi apartamentelor din Brăila. Ei spun că au constatat în mod clar o stabilizare a pieţei, în sensul că declinul preţurilor s-a oprit, ceea ce-i îndreptăţeşte să creadă că s-a atins maximul depresiei în piaţa imobiliară şi că de acum înainte lucrurile n-au cum să evolueze decât în bine. "După un declin substanţial înregistrat pe parcursul lui 2009 şi 2010, când preţurile au scăzut chiar şi cu 50%, situaţia în piaţa imobiliară la Brăila dă semne că s-a stabilizat. Preţul de vânzare la acest moment este cel real al imobilelor şi în rezonanţă cu puterea de cumpărare locală. Dacă înainte de criză existau două mari categorii de cumpărători, cei pentru care criteriul principal de selecţie era preţul, iar o a doua categorie care cerea un nivel ridicat de finisaje, acum lucrurile sunt mult mai simple: unicul atu îl constituie preţul. Dacă preţul este scăzut, se găseşte mai uşor cumpărător", ne-a declarat Cristian Teodor, directorul primei agenţii imobiliare din Brăila, "Cristian Com" SRL. De asemenea, el a punctat că are speranţa că, în viitorul apropiat, se va înregistra o creştere a pieţei, nu atât ca nivel de preţ, ci mai ales ca volum al tranzacţiilor, mai ales că pe parcursul acestui an preţurile au crescut cu până la 3 - 5 procente. Astfel că, la acest moment, preţul unei garsoniere se situează undeva pe palierul valoric 50.000 - 75.000 lei, în timp ce un apartament cu două camere se vinde între 90.000 şi 145.000 lei, iar un apartament cu 3 camere de la 120.000 la circa 200.000 lei, bineînţeles, în funcţie de zonă. "Dar un barometru al pieţei locale imobiliare poate fi consultat şi pe paginile de web ale agenţiei, cu adrese după formula www. «case» sau «apartamente» braila.ro", a spus Cristian Teodor.

22imobiliar1Întrebat care consideră că ar fi motivele acestei stabilizări, el a explicat că un rol important l-a jucat impactul psihologic al declaraţiilor la nivel central cu privire la ieşirea din criză. "Declaraţiile apărute în media ale unor personaje din sfera Guvernului ori din cea economică la nivel central au provocat reacţii imediate în piaţă, la fel cum şi programul Prima Casă a ajutat la stabilizare. Vreau să vă spun că mai mult de jumătate dintre tranzacţiile agenţiei din acest an sunt încheiate prin acest program. Bani au fost tot timpul la Brăila, pentru că este suficient să vedem ce maşini au circulat prin oraş. Doar că posesorii au stat în expectativă, pentru că era ilogic să investească în ceva a cărui valoare era în scădere. Acum preţurile s-au stabilizat şi cred că şi încrederea oamenilor cu bani din oraş va creşte, la fel ca şi apetitul pentru investiţii imobiliare", a mai spus sursa citată.

În aceeaşi ordine de idei, însă, Cristian Teodor a punctat că, din dorinţa de a cumpăra apartamente ieftine, există brăileni tentaţi să-şi asume riscul de a apela la servicii îndoielnice din punct de vedere al legalităţii, oferite de agenţii imobiliare obscure. În opinia lui, o soluţie cât mai ieftină poate ascunde nişte vicii, "iar când discutăm de tranzacţii de mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de euro, nu ştiu dacă îşi permite cineva să se joace efectiv cu aceşti bani. Atunci când aşa-zisa agenţie face un contract pe genunchi, cu clauze care să nu o implice în niciun fel în cazul unor eventuale probleme ce pot apărea după încheierea tranzacţiei, cumpărătorul se expune la nişte riscuri majore. De aceea, sfatul meu este de a lucra cu agenţii serioase şi care şi-au dovedit seriozitatea de-a lungul timpului, pentru că servicii de calitate înseamnă o protecţie atât pentru vânzător, cât şi pentru cumpărător", a încheiat şeful agenţiei imobiliare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro