Razie de amploare în Piaţa Halelor. Ieri dimineaţă, poliţiştii brăileni, sprijiniţi de lucrători ai Jandarmeriei, au acţionat în pieţe pentru depistarea comercianţilor specializaţi în evaziune fiscală şi a celor care vând produse fără acte sau obişnuiesc să îi ţepuiască pe clienţi. Poliţiştii s-au oprit mai întâi în Piaţa Mare, unde vânzătorilor de legume şi fructe, de brânzeturi, dar mai ales comercianţilor de ouă şi carne de miel, produse specifice sărbătorii pascale, li s-au cerut actele la control. Prin sita oamenilor legii au trecut aproape 70 de societăţi comerciale şi în jur de 100 de producători particulari şi întreprinderi individuale. Au fost confiscate bunuri în valoare de 1.280 de lei şi s-au dat amenzi totale de aproape 7.000 lei.
Dacă unii comercianţi nu păreau speriaţi de controale, punând la dispoziţia poliţiştilor actele cerute, alţii au avut de dat explicaţii. Un vânzător de la categoria fructe şi legume susţinea că nu se teme de controale, spunând că are autorizaţie de 20 de ani, însă poliţiştii au insistat la verificarea actelor. Vânzătorul a ţinut să spună că, atunci când e iarnă şi comercianţii stau în frig, poliţiştii nu vin în control.
Oamenii legii au intrat apoi în Hală şi i-au luat la întrebări pe cei care vindeau brânzeturi şi ouă, apoi s-au îndreptat către comercianţii de carne, în special de miel. Un comerciant căruia i s-au cerut actele a pus un teanc la dispoziţia oamenilor legii, actele fiind agăţate lângă un raft, pentru a putea fi prezentate cât mai repede în cazul unor controale.
Printre nemulţumiţii din Piaţa Halelor s-au numărat însă nişte cumpărători, o femeie fiind deranjată de faptul că nu ar fi primit bon fiscal atunci când a cumpărat nişte produse din carne. "Păi nu mi-a dat bon fiscal, nu este normal aşa ceva, să îi controleze pe toţi. Când am cumpărat nişte stafide mi-a dat bon, dar nu toţi dau", a spus d-na Florica.
Comercianţi arşi la buzunare şi lăsaţi fără marfă
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, scms. Jenel Şogor, în conformitate cu Dispoziţia Inspectorului General al Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, în perioada 2- 9 aprilie, se desfăşoară, la nivel naţional, activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, cu preponderenţă a celor de evaziune fiscală. Ieri, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au făcut controale în pieţele agro-alimentare din municipiu, însoţiţi şi de specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar- Veterinare, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila. "Între orele 9.00- 11.00, peste 60 de poliţişti de la Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice, Ordine Publică şi Investigaţii Criminale, precum şi de la Poliţia Municipiului Brăila (Birourile Ordine Publică, Investigaţii Criminale, Rutier şi Proximitate), sprijiniţi de 40 de jandarmi, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor de natură economico-financiară, având în vedere şi protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de comerţ ilegale sau cu produse alimentare neconforme",
a spus reprezentantul Poliţiei brăilene. În urma controalelor efectuate la 66 de societăţi comerciale, 34 de întreprinderi individuale şi 63 de producători particulari, au fost confiscate bunuri în valoare de 1.280 de lei, pentru care comercianţii nu aveau acte de provenienţă sau produsele nu erau conforme cu standardele în vigoare. S-au constatat 41 contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 6.835 lei. Cele mai multe amenzi, respectiv 35, s-au dat conform prevederilor Legii 12/1990 (republicată), privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, alte 3 fiind aplicate la Legea 61/1991 (republicată), pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Poliţiştii l-au depistat pe Voicu C. (62 de ani), din municipiu, în timp ce comercializa în Piaţa Halelor, 146 kg de mere şi alte fructe, fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege. Acesta a fost sancţionat contravenţional, conform prevederilor Legii 12/1990 (republicată), şi s-a luat măsura de ridicare în vederea confiscării a cantităţii de fructe, în valoare totală de 430 de lei.