Mergi la conţinutul principal

Piaţa Concordia se renovează

• este vorba despre o majorare de capital la SC APT Brăila, de peste 560.000 lei, pentru reparaţii capitale şi pentru modernizarea Pieţei Concordia (partea ce aparţine de Primărie) • sunt vizate înlocuirea acoperişului, reparaţia aleilor pietonale şi a platoului pieţei, montarea de uşi secţionale şi modernizarea halei de brânză • tot cu această ocazie, primarul Marian Dragomir a ţinut să anunţe că a fost urcat pe SEAP proiectul privind realizarea pieţei de gros în municipiu • cum era de aşteptat, subiectul “Pieţe” a deschis o serie de contre cu membrii PNL din CLM Brăila

 

După renovările de la Piaţa Microhală, membrii CLM Brăila au spus “DA” unui proiect privind o majorare de capital la SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT) SA, ce vizează strict reabilitarea şi modernizarea Pieţei Concordia (sectorul ce aparţine Primăriei). Este vorba despre 569.700 lei în plus, deci o creştere de la 7.101.000 lei la 7.670.700 lei, prin emiterea a 5.697 de acţiuni noi, a câte 100 lei fiecare. Precizăm că la SC APT, CLM Brăila are 76.697 acţiuni la o valoare nominală de 100 lei, iar SC “Braicar” SA Brăila, un număr de 10 acţiuni, de asemenea de 100 lei.

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre iniţiat de consilierii municipali

Virginia Loredana Badiu (PSD) şi Dan Păun (ALDE), membri în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC APT, se vorbeşte despre necesitatea intervenţiilor la Piaţa Concordia asupra unor aspecte care nu au fost prevăzute la aprobarea programului de investiţii pe anul în curs.

“Vă aducem la cunoştinţă că în acest moment, atât poliplanul care acoperă platoul pieţei, cât şi acoperişul realizat din tablă peste module, se află într-un stadiu avansat de degradare, împiedicând desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor specifice din acest punct de lucru, fiind astfel necesare executarea urgentă a unor lucrări de reparaţii şi modernizare. De asemenea, pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi realizarea unui act de comerţ civilizat în condiţii de siguranţă, se impune securizarea pieţei prin executarea unei lucrări de montare de uşi secţionale pentru acces în piaţă, realizarea reparaţiilor capitale a aleilor pietonale şi a platoului pieţei. În vederea alinierii la normele sanitar veterinare este necesară şi modernizarea halei de brânză”, se arată în cadrul raportului proiectului de hotărâre.

Pe scurt, sunt vizate reparaţii capitale pentru copertina degradată în ultimii 11 ani, pentru acoperişul din tablă, închiderea perimetrală a pieţei prin montarea a 3 uşi de tip garaj, secţionale, modernizări la hala de brânză, precum şi reparaţii la platou şi aleile pietonale. Pe lângă acestea, se încearcă şi dotarea cu 4 vitrine frigorifice în hala de brânză, înlocuirea tarabelor vechi din piaţă cu mese din fibră de sticlă.

 

Vot pentru Pieţe, “cu bucurie”, atât din partea PSD cât şi PNL

Cum era de aşteptat, subiectul a provocat câteva discuţii în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM. Mai exact, fostul director de la SC APT Brăila, consilierul municipal PNL Costel Bălan, a dorit să anunţe că liberalii vor vota acest proiect, deoarece este unul demarat încă de pe vremea mandatului său.

“Eu personal mă bucur că acest proiect, la fel ca altele legate de Administraţia Pieţelor, sunt trecute pe ordinea de zi şi consolidate. Sunt proiecte începute în perioada în care eu am fost director la SC APT. Aşteptăm cu nerăbdare scoaterea la licitaţie şi a proiectului piaţă de gros”, a declarat Bălan.

La rândul său, primarul Marian Dragomir nu a ratat ocazia să vină cu o replică la cele spuse de liberal, cu precizarea că îi pare rău că aceste proiecte rudimentare nu s-au putut finaliza mai devreme, astfel încât, în prezent investiţiile să fie cu totul altele la Pieţele din Brăila.

“Mă bucur că vă bucuraţi domnule Bălan. Eu m-aş fi bucurat mai mult dacă în perioada în care dumneavoastră eraţi director la SC APT se finalizau aceste proiecte. Dar iată că suntem astăzi împreună. Unii s-au gândit probabil la ele, dar întâmplarea face ca noi, astăzi, să le finalizăm. Sunt ferm convins că dacă erau finalizate atunci, acum discutam despre proiecte mult mai moderne ale pieţelor, dar trebuie să începem de undeva. La Piaţa Concordia vom avea o reabilitare totală pe zona care aparţine Primăriei Municipiului Brăila, plecând de la acel acoperiş sfâşiat, până la reabilitarea pardoselii, tarabe noi, înlocuirea acoperişurilor şi în cazul chioşcurilor din zona respectivă. Şi vom realiza închiderea pieţei prin montarea unor panouri, astfel încât să avem un prim test a ceea ce înseamnă pieţe închise în municipiu”, a declarat la rândul său Dragomir.

Totodată, edilul-şef a profitat de ocazie şi a anunţat că a fost urcată în Sistemul de Achiziţii Publice, documentaţia pentru piaţa de gros în Obor. Dragomir a lansat un apel către toate societăţile interesate, din Brăila şi nu numai, să participe la licitaţie şi să realizeze o piaţă de gros modernă, în oraşul nostru.

“Şi noi ne bucurăm că domnul primar se bucură. Dar ne bucurăm şi mai mult, că prin voinţa primarului Municipiului Brăila, după lupte seculare care au durat aproape 27 de ani, se poate face piaţă de gros în sfârşit la Brăila. Şi reafirm ceea ce am spus cu câteva luni în urmă: tot ceea ce se poate face în municipiu, nu numai în domeniul pieţelor, ci şi în altele, este numai prin voinţa primarului. A celui în funcţie sau în viitor”, a ţinut să puncteze la rândul său consilierul PNL Petrică Popa, ca urmare a intervenţiei primarului.

În cele din urmă proiectul a fost supus votului şi a trecut cu 29 voturi “pentru”. Precizăm că Daniela Rădulescu (ALDE) nu a participat la vot.

 

Piaţa Concordia încă nu a scăpat de procesele de revendicare a terenurilor

Important de precizat faptul că la acest moment administraţia locală încă se mai judecă cu un revendicator pentru o bucată de 390 mp de teren pe amplasamentul Pieţei Concordia, pe latura dinspre strada Griviţa. Litigiul a fost iniţiat în urmă cu mai mulţi ani de către Georgeta Diacon care a cerut restituirea în natură a lotului de teren.   

Administraţia Pieţelor mai are, la acest moment, în administrare circa 3.400 mp de teren în zona Concordia, după retrocedări succesive de terenuri pe amplasamentul pieţei. Este vorba despre loturi pierdute de municipalitate şi care au trecut în proprietatea şi administrarea familiei omului de afaceri Simion Cloşcă: 988 mp plus 151 mp (unde revendicatori sunt familiile Rugină, Zanet, Gaidău Munteanu şi Lombardi) retrocedate direct prin decizie a fostului primar Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp predate prin executare silită, în baza unei decizii a instanţei, favorabilă revendicatorului Constantin Doru Ţigău.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro