Piaţă de Peşte la Brăila, pe bani europeni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Piaţă de Peşte la Brăila, pe bani europeni

• este vorba despre un proiect investiţional aprobat, ieri, de consilierii municipali, în cadrul unei şedinţe extraordinare • urgenţa şedinţei a fost dată de faptul că astăzi este ultima zi când se putea depune cererea de finanţare • valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.848.436,63 lei cu TVA, bani de la Uniunea Europeană şi Ministerul Agriculturii • dacă proiectul va primi finanţare, spaţiul va fi amenajat în fosta piaţă de haine din spatele Pieţei Mari • potrivit primarului Marian Dragomir, noutatea o reprezintă faptul că se vor amenaja şi spaţii pentru acvaristică, nu doar pentru vânzare de peşte de consum

 

Municipiul Brăila va avea în curând o piaţă de peşte. Este vorba despre un proiect investiţional care a fost aprobat, ieri, de către membrii CLM Brăila, într-o şedinţă extraordinară. Pe scurt, aceştia au aprobat instrumentarea proiectului intitulat generic “Piaţa de Peşte”, studiul de fezabilitate, devizul general şi indicatorii tehnico-economici aferenţi. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.848.436,63 lei inclusiv TVA, din care 1.219.274 lei cu TVA, înseamnă construcţia plus montajul. Vestea bună este că proiectul se va realiza în cea mai mare parte prin fonduri structurale, iar TVA-ul va fi acoperit din bani de la Ministerul Agriculturii, astfel că municipalitatea nu are nicio contribuţie financiară. Practic, CLM Brăila s-a angajat să participe la realizarea proiectului cu o cofinanţare în sumă de 293.329,03 lei, ce reprezintă TVA aferentă cheltuielilor eligibile, dar suma se va rambursa integral de către MADR/DGP AMPOPAM pe parcursul implementării proiectului. De asemenea, Consiliul Local Municipal Brăila s-a angajat să suporte cheltuielile de mentenanţă şi gestionare a investiţiei pe o perioadă de cel puţin 5 ani după efectuarea ultimei plăţi, dar şi să păstreze în proprietate obiectivul de investiţii “Piaţa de Peşte” în tot acest timp.

Graba organizării şedinţei extraordinare, ieri, a fost pentru că 15 ianuarie (astăzi) era termenul final pentru solicitarea finanţării prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 în cadrul FLAG Brăila, Măsura 1.1. - Sprijinirea dezvoltării infrastructurii şi serviciilor în sectorul pescăresc şi acvacultură. Subiectul a stârnit discuţii în cadrul şedinţei.

 

Ce dotări va avea şi unde va fi amenajată Piaţa de Peşte la Brăila

 

După cum se specifică în raportul proiectului, piaţa de peşte va urmări realizarea unei unităţi specifice pentru comercializarea peştelui şi a produselor pe bază de peşte, în Municipiul Brăila, dorindu-se a fi o unitate reprezentativă pentru comunitate. Aceasta va funcţiona în Municipiul Brăila, Str. Piaţa Poporului, nr. 1, pe un teren destul de generos. Concret, în spatele Pieţei Mari, unde funcţionează piaţa de haine. Noul spaţiu va putea asigura o zonă adecvată pentru comercializarea de peşte pentru opt comercianţi şi amplasamentul va fi organizat astfel: suprafaţa de teren - 1.478 mp; construcţia efectivă a pieţei - 453,03 mp; suprafaţă parcare - 1.016,97 mp (31 locuri de parcare); şi spaţii verzi cu arbori/arbuşti - 9 mp.

Din punct de vedere funcţional, construcţia va avea: standuri pentru expunere şi vânzare peşte, inclusiv acvarii şi peşti de acvaristică - 4 insule de vânzare (1 insulă de vânzare pentru 2 comercianţi); depozitare frig pe termen scurt a produselor; maşină de gheaţă; acvarii pentru peşte viu precum şi acvarii pentru vânzare acvaristică; spaţii tehnice aferente utilajelor frigorifice; un spaţiu pentru deşeuri; birouri pentru administraţie şi grupuri sanitare.

“Prin implementarea proiectului ne propunem: consolidarea şi dezvoltarea activităţilor economice în zona pescărească prin asigurarea unei infrastructuri eficiente în vederea susţinerii pescuitului şi a sectorului pescăresc a judeţului Brăila. Acest obiectiv poate fi atins prin construirea unei unităţi reprezentative pentru «Piaţa de desfacere peşte», obiectiv ce este în deplină concordanţă cu strategia de dezvoltare locală integrată a zonei pescăreşti a judeţului Brăila, Măsura 1.1. Sprijinirea dezvoltării infrastructurii şi serviciilor în sectorul pescăresc şi de acvacultură deoarece prin implementarea proiectului vom contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pentru desfacere, comercializare şi punere în valoare a peştelui şi produselor bazate pe peşte în sectorul pescăresc al Municipiul Brăila”, se arată în proiect.

După cum reiese din raportul proiectului, studiul de fezabilitate a fost făcut de SC Arhizone Proiect SRL

 

Discuţii în CLM despre viabilitatea proiectului

 

Liberalul Petrică Popa a atras atenţia în cadrul şedinţei că Piaţa de Peşte este un proiect care a mai fost dezbătut în CLM şi CJ Brăila în anii 2000, însă fără vreun rezultat. Consilierii PNL au cerut lămuriri privind graba şedinţei, dar au solicitat şi garanţii din partea primarului Marian Dragomir privind viabilitatea pieţei. Asta în contextul episodului privind inaugurarea pieţei de peşte de la Tulcea de către fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care ulterior a fost închisă pentru că nu au existat comercianţi interesaţi. Cum explicaţiile venite au vizat faptul că astăzi era ultima zi când se mai putea depune proiectul, şi PND-istul Bogdan Botea a atras atenţia că nu ar trebui să se mai procedeze în acest fel. “Ce aţi fi făcut dacă nu aveaţi cvorum la şedinţă?”, a întrebat acesta.

“La ultima rectificare de buget din anul 2019 am inclus obiectivul de investiţii Piaţa de Peşte. Iar de atunci s-au demarat toate procedurile privind achiziţa DALI-ului şi s-a efectutat DALI-ul efectiv. Mâine este ultima zi de depunere a proiectului pentru a primi această finanţare 100% nerambursabilă, acoperită de Ministerul Agriculturii şi din fonduri europene. Eu consider că este un proiect necesar pentru Municipiul Brăila, având în vedere tradiţia în pescuit. Şi putem să ne gândim aici la peştele care provine din două surse: o dată din mediul natural, din Dunăre, din râuri; dar şi din acvacultură. Dacă acvacultura este realizată pe teritoriul judeţului Brăila sau la nivel naţional cu siguranţă este o altă discuţie şi cu siguranţă cei interesaţi vor avea posibilitatea să vândă peşte într-o hală şi într-un spaţiu foarte modern, dotat la standarde europene. Va fi o discuţie pe care o vom vedea ulterior. Sunt ferm convins că atât dumneavoastră cât şi brăilenii vor aprecia acest lucru”, a fost explicaţia primarului Marian Dragomir.

Primarul a mai adăugat că toţi comercianţii din zona respectivă vor fi relocaţi şi că nu vor rămâne pe drumuri, cu precizarea că imaginea spaţiului de acolo se va schimba radical.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate. Au absentat de la şedinţă viceprimarul Doiniţa Ciocan şi Alexandru Başno de la PNL.

Tot pe finanţare FLAG, municipalitatea mai are câteva proiecte: şalupa pentru curse pe Dunăre, la care se lucrează în momentul de faţă de către o societate din Constanţa; Parcul “Corabie” de pe Faleză la care se lucrează în prezent; Festivalul Peştelui şi adăpostul pescăresc.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro