Patru tineri - doi brăileni, un gălăţean şi un constănţean -, s-au gândit la o modalitate originală de a se implica în protecţia mediului: au construit o ambarcaţiune din PET-uri, cu care urmează să navigheze pe Dunăre, de la Chiscani la Sfântu Gheorghe. În punctul terminus al călătoriei, barca din PET-uri va ajunge acolo unde îi e locul, adică la reciclare. Ambarcaţiunile din sticle de plastic nu sunt o noutate. Alţi ecologişti au folosit deja astfel de obiecte plutitoare pentru a atrage atenţia asupra poluării la care sunt supuse cursurile de apă din România, inclusiv Dunărea. Noutatea absolută a proiectului celor patru tineri constă, însă, în faptul că barca lor este făcută doar din PET-uri, fără niciun adaos de lemn sau metal. În plus, chiar arată a barcă, nu e vorba doar de câteva sute de PET-uri goale legate laolaltă, peste care să se fi pus o platformă din scânduri.
"Proiectul l-am demarat pe 1 decembrie 2011, după sărbătorile oraşului Galaţi. Ideea ne-a venit după ce am văzut grămezile de plastic (pahare, sticle) lăsate în urmă de cei care au petrecut la zilele oraşului. Timp de aproape şase luni am colectat ambalaje PET, pe care le-am prelucrat. Am strâns de la prieteni 9.725 de sticle PET, din care am folosit pentru construcţia ambarcaţiunii 5.589, restul fiind reciclate. Pentru realizarea bărcii am avut nevoie de patru luni de muncă, în total 820 de ore", ne-a spus liderul echipei, gălăţeanul Bogdan Badiu, în vârstă de 38 ani. Acestuia i s-au alăturat în cadrul proiectului intitulat "PETSCĂRUŞ ECOLOGIC TOUR" constănţeanul Ionuţ Tutuianu, 31 ani, şi brăilenii Cristian Pirpiriu, 26 ani, şi Ilie Geru, 25 ani.
Cei patru ecologişti vor naviga cu barca din PET-uri pe o distanţă de 201 kilometri, cuprinsă între Chiscani, judeţul Brăila, şi Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea. Călătoria are aprobarea Poliţiei de Frontieră şi Autorităţii Navale Române, urmând a se desfăşura pe durata a patru zile, începând de sâmbătă, 26 mai. Sâmbătă, în jurul orei 10.00, cei patru temerari vor face un prim popas în zona debarcaderului "Baza Nautică" din Brăila. Pe traseu, ei vor opri şi la Galaţi şi Tulcea, sosirea la Sfântu Gheorghe fiind programată pentru marţi, 29 mai, la ora 18.00.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.