Mergi la conţinutul principal

Petrache pune tunurile pe administrația PSD. Tăriceanu, trimis la colț: Trădare!

Marian Petrache, prim-vicepreședinte al PNL și șef interimar al organizației din Brăila, a pus, vineri, tunurile pe membrii PSD, în ceea ce privește felul acestora de a controla administrația locală. Totodată, liderul liberal l-a criticat pe co-președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

Într-o conferință de presă susținută vineri, liderul PNL a criticat stilul președintelui PSD, Liviu Dragnea, de a ține primarii ”cu mâna întinsă”, în așteptarea unor pomeni electorale.

„Noi ne dorim o administrație care să răspundă intereselor cetățenilor și să fie demnă. Nu ne dorim primari care să stea cu mâna întinsă. Adică dacă vrea Măria Sa domnul Dragnea să dea un ban de la București pentru o primărie, ai voie să trăiești, ai voie la un drum asfaltat. Dacă nu, la revedere - mori de foame! Și am văzut și pe-aici, prin județ, cum se asfalta. Că ploua, că nu ploua - se asfalta. În general, în regiunile sărace se asfaltează înaintea unor alegeri (locale, parlamentare). Fix atunci apar banii la comunitățile locale. Noi ne dorim să stabilim în mod exact ce trebuie să facă administrațiile locale pentru cetățean, care sunt atribuțiile administrației în relația cu cetățeanul și să aibă minimul de fonduri necesare pentru a putea să facă administrația să funcționeze”, a detaliat Petrache.

Liderul liberal a subliniat că PNL vrea să ajute primăriile ”prin alocări de la bugetul de stat, dar astfel încât comunitățile locale să poată să-și facă treaba”.

„Dacă noi stabilim că drumurile comunale trebuiesc asfaltate de primării, trebuie să le alocăm bani din bugetul național, nu să le alocăm bani când vin campaniile electorale”, a punctat Marian Petrache.

În același context, prim-vicepreședintele PNL a amintit un episod din 2014, a cărui semnificație a fost revelată prin celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului 55/2014, denumită de presă ”ordonanța primarilor traseiști”. Menționăm că, prin acel act normativ, PSD a aspirat 5.343 de aleși locali (în principal de la PNL și PDL), dintre care 552 de primari.

Astfel, Marian Petrache a făcut legătura între acea ordonanță și o controversată alocare de 1,5 miliarde de lei, bani tăiați de la Ministerul Transporturilor și direcționați către cel al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (condus, în acea perioadă, de către Liviu Dragnea).

Întâmplător, în 2014, la rectificarea bugetară din vară, 1,5 miliarde de lei a trecut de la Ministerul Transporturilor la Dezvoltare. N-am știut atunci pentru ce, dar am aflat puțin mai târziu, în septembrie, când a fost celebra lege cu transferul de primari înainte de alegerile prezidențiale. Dacă noi căutăm care sunt primarii care au trecut de la PNL și PDL spre PSD, o să constatăm că ăia sunt și primarii care au primit bani. Nu o astfel de administrație îmi doresc. Îmi doresc una în care toți să fim demni și să știm exact ce avem de făcut”, a subliniat Petrache.

Alt subiect la care s-a referit Marian Petrache a fost ”trădarea” co-președintelui ALDE Călin Popescu-Tăriceanu față de PNL.

Printre altele, Petrache a scos în evidență opoziția lui Tăriceanu față de formarea Uniunii Social Liberale (USL).

„Tăriceanu a fost împotriva formării USL-ului și îi dau dreptate. Acuma, e mare USL-ist”, a punctat liderul PNL.

„Mi-aduc aminte că, la o întâlnire a noastră înainte de a se rupe Tăriceanu de PNL, George Dragomir (președintele nostru de la Constanța, care ați văzut ce revoluție a făcut la Constanța: niciun candidat vechi nu mai e pe listă - inclusiv el -; toți candidații sunt noi pe listele PNL) l-a rugat pe Tăriceanu (care nu știu ce nemulțumire avea)... (...) I-a rugat pe Tăriceanu, pe domnul Quintus și pe Crin Antonescu (pe vremea aceea, președinte) să iasă și să dea un mesaj de unitate a partidului înaintea unor alegeri care erau foarte importante pentru noi. Nu știam, la momentul acela, că Tăriceanu avea de gând să facă pasul următor: cel al trădării - să formeze ALDE. N-a vrut să iasă”, a rememorat prim-vicepreședintele PNL.

Legat de același subiect, Marian Petrache a vorbit despre ”frustrarea” din organizația pe care o conduce - PNL Ilfov.

„Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar noi, la Ilfov, avem frustrarea asta că l-am ajutat, am făcut tot ce am putut pentru un om și am fost trădați. Ca să nu spun că eu am fost unul din puținii care l-am sprijinit până în ultimul moment pe domnul Tăriceanu, inclusiv la funcția de președinte al partidului, după alegerile din 2008. Asta e! Se-ntâmplă și la case mai mari. Nu mi-e drag să-mi aduc aminte de momentele ălea”, a zis Petrache.

În altă ordine de idei, Marian Petrache a spus ce își dorește de la această campanie parlamentară și a făcut o paralelă între PSD și unul dintre sateliții social-democraților: Partidul România Unită (PRU).

Îmi doresc ca românii să facă diferența între minciună și adevăr. Din punctul meu de vedere, PSD-ul - prin programul de guvernare - face o reclamă mincinoasă, prin care vrea să adune voturi. Într-un fel, să știți că îi admir pe cei de la PRU. Ați văzut: fac reclamă pe un post de televiziune. La fel ca și Dan Diaconescu, ne spun ăștia cum măresc ei punctul de pensie, cum dau salarii... Mai au puțin să ne spună și cum dau 20.000 de euro la fiecare om sau un tractor. Fără nicio explicație. Mi se pare că e mai cinstit așa, că stai tu să te gândești: «Puteau oare să dea ăștia la toată lumea un tractor?» PSD-ul, ca orice partid serios, mare, au făcut analize sociologice (cum am făcut și eu), au văzut care sunt așteptările românilor și au constatat că românii își doresc venituri mai mari (cum e firesc) și au mai constatat PSD-iștii că voturile de la românii care își doresc venituri mai mari sunt insuficiente - le trebuie și voturi de la mediul antreprenorial și au zis: «Ia să vă scădem noi toate taxele și impozitele» și au spus PSD-iștii: (...) «Ne trebuiesc 88 de miliarde» (sper să nu greșesc). Ce să vedeți (c-aici e cinismul): au venit și ne-au demonstrat și cum au banii ăștia: fix 97 de miliarde. Un pic mai mult decât au avut nevoie să promită la toată lumea”, a afirmat Petrache.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro