Mergi la conţinutul principal

Petardele bubuie chiar în apropiere de sediul Poliţiei. Nu le aude nimeni!

* vin sărbătorile de iarnă, astfel că unii au început deja să folosească petarde zgomotoase şi periculoase, chiar în mijlocul oraşului, dar şi prin cartierele mărginaşe * ni s-au transmis mai multe sesiări şi, culmea, în ultimele zile petardele tot bubuie chiar în zona străzii Mihai Eminescu, adică la mică distanţă de sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila * totuşi, nici un “organ” al legii nu a reuşit să îi depisteze pe cei care folosesc petarde în stradă, însă am fost asiguraţi că se fac verificări

 

Incredibil! Petardele explodează efectiv pe străzile din proximitatea sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, oamenii se sperie şi transmit sesizări cotidianului nostru, însă, cu toate acestea, nimeni nu ia măsuri. De la Poliţie ni s-a transmis că se efectuează controale pe această linie, însă nu a fost depistată, cel puţin până acum, vreo persoană deţinătoare de obiecte pirotehnice. Chiar şi în “buricul târgului”, în zona străzii Mihai Eminescu, unde bubuiala cu petarde este la ordinea zilei, nimeni nu a văzut nimic. Aşa se face că, în ultimele zile, niciun un comerciant sau utilizator de petarde nu a picat în plasa poliţiştilor. Cu siguranţă, cei care folosesc petarde, ştiind că sunt interzise prin lege, se feresc de oamenii legii. Totuşi, brăilenii reclamanţi sunt de părere că poliţiştii, fie ei de la IPJ sau poliţişti locali, ar trebui să acţioneze mai intens pe străzile din municipiu, tocmai pentru a-i depista şi sancţiona pe cei care bubuie. Aceştia îşi văd deocamdată liniştiţi de treabă, fără să îi deranjeze cineva, spre disperarea cetăţenilor.

În urma solicitării transmise de jurnaliştii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, reprezentanţii IPJ Brăila ne-au comunicat faptul că, încă din data de 18 noiembrie 2019, poliţiştii au început să facă controale atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Acestea vor dura până pe 6 ianuarie 2020. Vor fi vizate persoanele fizice şi juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice. Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2019/2020”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

Actele normative care prevăd şi sancţionează operaţiunile cu obiecte pirotehnice sunt Legea nr. 126/1995 (republicată), privind regimul materiilor explozive, şi HG 1102/2014 referitoare la stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice.

Astfel, potrivit art. 37 din legea menţionată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea, de la 3 luni la un an, sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 de către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

 

Atenţionările poliţiştilor! Nu uitaţi!

 

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piaţa românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă, în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate. Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse, pot fi comercializate pe tot timpul anului.

Potrivit poliţiştilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective. “Referitor la persoanele fizice, atragem atenţia că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deţine şi folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment”, atenţionează poliţiştii.

 

Obiecte pirotehnice găsite îngropate

 

O captură record de aproape 200.000 de obiecte pirotehnice s-a făcut de către poliţişti la sfârşitul lunii septembrie. Poliţiştii au efectuat două percheziţii domiciliare pe raza municipiului Brăila şi au descoperit în mai multe magazii 182.000 de petarde, 5.000 de baterii şi tuburi de artificii şi 1.000 de candele romane. Mare parte dintre acestea erau îngropate într-un spaţiu confecţionat din beton armat. Chiar dacă toate aceste obiecte pirotehnice au fost confiscate după acţiunea poliţiştilor din data de 26 septembrie, se pare că multe altele ajung pe mâna cui nu trebuie şi se folosesc fără teamă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro