Petardele bubuie, “organele” dorm! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Petardele bubuie, “organele” dorm!

vin sărbătorilor, astfel că petardele care “explodează” în spaţii publice nu aveau cum să lipsească din peisaj • deşi sunt ilegale, folosirea acestora fiind interzisă şi sancţionată cu amenzi usturătoare, mulţi “glumeţi” îşi fac de cap fără să fie deranjaţi de oamenii legii • asta deşi poliţiştii sau jandarmii dau asigurări că acţionează zilnic pentru a preveni astfel de indidente • de la sfârşitul lunii noiembrie, de când a început “nebunia”, un singur bărbat a fost prins de jandarmi în timp ce folosea obiecte pirotehnice • acesta s-a ales cu dosar penal • restul, îşi văd liniştiţi de treabă spre disperarea cetăţenilor

 

Indivizii care folosesc sau comercializează petarde riscă amenzi usturătoare şi chiar închisoare. Numai că aceştia stau deocamdată liniştiţi, întrucât nu îi ia nimeni la întrebări. Petardele bubuie pe străzi, iar multor brăileni nu le convine deloc treaba asta. Pe adresa redacţiei noastre au fost trimise mai multe sesizări pe această temă. Ne-am adresat la rândul nostru instituţiilor obligate prin lege să facă ordine în domeniu. Poliţiştii şi jandarmi spun că acţionează zilnic în zona pieţelor şi a centrelor comerciale, pentru prevenirea unor astfel de fapte, însă cei care aruncă “bombele” se ascund se pare destul de bine de oamenii legii, după cum stau lucrurile la ora actuală. Fără teamă de rigorile legii, unii “glumeţii” aruncă petarde pe trotuare, printre pietoni. Un astfel de caz ne-a fost semnalat, zilele trecute, în apropiere de Piaţa Mare, lângă o trecere pentru pietoni. Cu toate astea, în ultima perioadă, un singur bărbat care a folosit obiecte pirotehnice a fost prins de jandarmi.

De la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila ni s-a dat asigurări că, în perioada sărbătorilor de iarnă, efectivele de jandarmi intensifică misiunile de patrulare în zona pieţelor, supermarketurilor şi a zonelor de divertisment şi promenadă, organizate de către autorităţile locale. Totuşi, în urma acestor acţiuni preventive a fost prinsă, în flagrant, doar o singură persoană. “La sfârşitul lunii noiembrie 2018, o persoană de sex masculin a folosit un obiect cu amestec pirotehnic, producând un zgomot puternic de natură să tulbure liniştea locatarilor şi să provoace panică în rândul trecătorilor pe strada Aleea Cocorilor din municipiul Brăila. Asupra persoanei au fost găsite 11 cutii ce conţineau materiale pirotehnice interzise şi 13 bucăţi petarde, astfel: 1 (una) cutie x 100 buc. petarde Korsaz; 10 (zece) cutii x 60 buc petarde Super Corsair; 13 (treisprezece) buc petarde Tripley”, ne-a transmis la redacţie purtătorul de cuvânt al IJJ Brăila, plt. Geanina Iconaru.

În cauză au fost întocmite actele de sesizare pentru săvârşirea infracţiunii de “operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37, alin. 1 lit. a  din Legea 126/1995. Materialele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi predate Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

Comercianţii lipsesc, dar petardele există

În urma solicitării redactorilor transmisă către Jandarmeria Brăila, am fost informaţi că lucrătorii instituţiei nu au identificat, în sezonul de iarnă 2018-2019, persoane care să comercializeze articole pirotehnice.

Am cerut date şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, însă nu ni s-a dat vreun caz concret. Poliţiştii au spus că se efectuează zilnic acţiuni şi controale pe raza municipiului, în special în zona pieţelor şi centrelor comerciale, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind folosirea de obiecte pirotehnice. Până acum, însă, niciun comerciant sau utilizator de petarde nu a picat în plasa poliţiştilor...

Potrivit legii, amenzile pentru folosirea sau comercializarea de petarde se încadrează între 1.000 şi 7.500 lei, în funcţie de gravitatea faptei, iar dacă se constată că este vorba despre o infracţiune, aceasta se pedepseşte cu închisoare.

În comunicatul transmis de Jandarmeria Brăila, s-a precizat că actul normativ care prevede şi sancţionează prepararea, producerea, procesarea, experimentarea, deţinerea, tranzitarea pe teritoriul ţării, transmiterea sub orice formă, transferul, transportul, introducerea pe piaţă, depozitarea, încărcarea, încartuşarea, delaborarea, distrugerea, mânuirea, comercializarea şi folosirea de către persoanele juridice sau fizice autorizate a materiilor explozive este Legea nr. 126 din 27 decembrie 1995 (republicată), privind regimul materiilor explozive.

Articolul 37 din lege prevede următoarele: constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Potrivit art. 38 din lege, constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează astfel: nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (2), art. 15, 20, 22, 24, art. 25 alin. (1) şi (2), art. 26, 28•) şi art. 29 alin. (2) şi (4), cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei; nerespectarea prevederilor art. 8, art. 11 alin. (3), art. 12, 13, 14, 21, 30 şi 35, cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei; nerespectarea prevederilor art. 34, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei; nerespectarea prevederilor art. 3, 4, 5, 7, 9, 16, 17, 18, 19, 23, art. 25 alin. (3), art. 27 alin. (1) şi art. 31, cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.

În conformitate cu prevederile art. 39 efectivele Jandarmeriei Române nu pot aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de actul normativ mai sus menţionat, acestea putând fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti.

În ceea ce priveşte Poliţia Locală, directorul acestei instituţii, Georgică Tănase, ne-a transmis că nu există competenţe în acest domeniu. “Nu avem competenţe să aplicăm sancţiuni pentru comercializarea sau folosirea petardelor. În cazul în care identificăm situaţii de asemenea natură, le transmitem Poliţiei Naţionale”, ne-a declarat directorul Tănase.

 

Captură impresionantă de petarde, în decembrie 2017

Anul trecut, în luna decembrie, poliţiştii şi jandarmii au dat peste cap planurile multor persoane care s-au apucat să petreacă sărbătoarea “Naşterii Domnului” cu tot cu bombele după ei. Şi nu s-au confiscat 2-3 petarde, ci au fost cu miile.

Acţiunile poliţiştilor s-au concentrat, însă, abia spre sfârşitul lunii, aşa cum probabil au de gând să facă şi în acest an. Astfel, în perioada 23-26 decembrie 2017, poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au acţionat pe raza de competenţă în vederea identificării persoanelor care deţin şi comercializează fără drept materiale pirotehnice. Cu această ocazie, poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 5.341 de petarde şi 81 de artificii zburătoare, ce fac parte din categoriile F2 şi F3.

În perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018, Inspecţia Muncii împreună cu inspectoratele teritoriale de muncă au derulat o campanie naţională de verificare a legalităţii comercializării articolelor pirotehnice, aceasta fiind motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice. Poliţiştii au efectuat acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Reprezentanţii IPJ au atenţionat cu privire la faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Jandarmii au confiscat, chiar în ziua de Ajun - pe 24 decembrie 2017, peste 1.000 de petarde şi artificii de la doi «comercianţi». Un echipaj s-a autosesizat în momentul în care a observat un bărbat ce comercializa materiale pirotehnice la intersecţia străzilor Aleea Ştiinţei cu Radu Negru, din municipiu. Jandarmii l-au legitimat pe individ, care s-a dovedit a fi un brăilean de 30 ani, acesta având într-un autoturism 8 cutii cu articole pirotehnice a câte 100 bucăţi, fiecare marca Pirat cu trei focuri, 47 cutii articole pirotehnice a câte 60 bucăţi, fiecare marca Picolo Corsar, 43 artificii zburătoare luminoase marca Banana Blue Color şi 33 artificii zburătoare marca Magical Shot. La scurt timp, jandarmii au observat o femeie ce vindea petarde şi artificii, în Piaţa Halelor din municipiu. Aceasta îşi ţinea “marfa” în pungi de plastic şi o comercializa trecătorilor din zonă. Jandarmii au ridicat 3 cutii cu articole pirotehnice a câte 100 bucăţi fiecare marca Corsair cu trei focuri, 10 cutii cu articole pirotehnice a câte 60 bucăţi fiecare marca Corsair cu un foc, 11 petarde marca Tropic Circo Blitz, 12 petarde marca Fire Show şi 5 artificii luminoase marca Cactus Rain.

La data de 28 decembrie, poliţişti din Viziru au efectuat un control la o societate comercială de pe raza comunei Mihai Bravu şi au găsit 1.200 de  articole pirotehnice din categoriile 1 şi 2. Acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de deţinere fără drept de articole pirotehnice.

Tot în decembrie 2017, lucrătorii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au găsit în magazia unei societăţi din municipiu peste 100.000 de articole pirotehnice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro