Acţiunea "Citeşte şi dăruieşte", desfăşurată de Inspectoratul Şcolar Judeţean în colaborare cu Primăria Brăila şi Casa Corpului Didactic, a reuşit să strângă aproape 1.200 de cărţi din donaţii. Cărţile vor ajunge la Centrul de Documentare şi Informare Surdila Greci şi la Şcoala Gimnazială Gemenele.
Evenimentul a constat, în primă fază, în donarea de cărţi de către elevi pentru şcolile din mediul rural, iar ieri a avut loc "marşul cărţilor", în care peste 100 de elevi au mers de la Sala Polivalentă "Danubius" către platoul Primăriei, având cu ei bannere inscripţionate cu imagini şi sloganuri ce îndeamnă la lectură. Ajunşi în faţa sediului Primăriei, elevii fiecărei şcoli participante şi-au susţinut lucrările realizate, astfel încât, la finalul prezentărilor s-a premiat cel mai inspirat slogan, cel mai bine realizat banner şi şcoala care a reuşit să doneze cele mai multe cărţi.
Premiul pentru cel mai inspirat slogan le-a revenit elevilor de la Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" pentru mesajul "esti cool dacă dai cărţile pe faţă". Pentru cel mai bine realizat banner au fost premiate şcolile "Mihu Dragomir" şi "Al. I. Cuza", iar la categoria cele mai multe cărţi donate, pe locul doi a fost Şcoala "Mihai Eminescu" pentru cele 200 de exemplare dăruite. Pe locul I, cu 700 de cărţi adunate s-a situat Liceul "Mihai Sebastian", care a primit un premiu special din partea juriului. Premiile pentru câştigători au constat, cum era de aşteptat, în cărţi şi au fost acordate de Primărie.
Toţi participanţii la acţiunea "Citeşte şi dăruieşte" sunt tineri care îndrăgesc lectura şi pentru care cărţile reprezintă un mod de relaxare. Spre exemplu, Isabela,13 ani, iubeşte cărţile şi tot ce ţine de ele şi citeşte oricând şi oriunde, ultima carte citită fiind "Twilight". Daniel, 18 ani, este de părere că cititul ne deschide porţi, orizonturi şi imaginaţia, cărţile fiind un mod de a ne afirma. Una din cărţile lui preferate este "Sub aceeaşi stea" de John Green. Maria, 12 ani, consideră că prietenii vin şi pleacă dar cărţile rămân în sufletul nostru, cum este şi "O buclă în timp", o lectură care a rămas în inima ei.
Prin acest eveniment, organizatorii au dorit să tragă un semnal de alarmă pentru copiii şi tinerii care s-au distanţat, mai mult sau mai puţin, de lectură. În al doilea rând, prin donaţiile făcute, s-a urmărit îmbunătăţirea fondului de carte al şcolilor din mediul rural.
"Mă bucur să văd că au venit mulţi copii, că s-au înscris multe şcoli şi mă bucur, de asemenea, că ideea asta cu marşul cărţilor a fost completată de ideea de a dona cărţi unor şcoli din rural, pentru că au mare deficit la fondul de carte", ne-a declarat Georgiana Troia, inspector şcolar de specialitate.
Organizatorii vor să facă o tradiţie din această acţiune, care să capete amploare de la an la an.