Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste un sfert din societatile pe actiuni brailene risca dizolvarea

Potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), 35 de societati comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni, reprezentind 26,1% din totalul societatilor de acest tip din Braila, sint pe punctul de a fi dizolvate pentru ca nu si-au majorat capitalul social pina la 31 ianuarie 2007, in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
ONRC a demarat procedura de transmitere a cererilor de dizolvare catre societatile in cauza, incepind cu prima zi a lunii martie, operatiunea fiind in plina desfasurare.

Plafonul minim - 90.000 de lei

Noua Lege a societatilor comerciale, intrata in vigoare la 1 decembrie 2006, prevede ca societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni care aveau capitalul subscris mai mic de 90.000 lei trebuie sa opereze o majorare de capital pina la acest nivel, in caz contrar fiind pasibile de dizolvare. Initierea procedurilor de dizolvare a firmelor care nu si-au majorat capitalul se poate face la cererea oricarei persoane interesate, precum si a ONRC.
Obligativitatea majorarii capitalului social pina la data de 31 ianuarie 2007 era prevazuta anterior modificarii legislatiei. Singura modificare a fost adusa nivelului capitalului social, care inainte era in euro, respectiv 25.000 de euro, iar acum este in RON - 90.000 de lei.
Potrivit legii, valoarea minima a capitalului social poate fi modificata cel mult o data la doi ani, tinind seama de rata de schimb, astfel incit acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 de euro. Altfel spus, firmele vor trebui sa mearga din doi in doi ani la Registrul Comertului pentru modificarea capitalului social, in caz contrar riscind dizolvarea. O societate nu poate fi insa dizolvata daca, pina la pronuntarea hotaririi irevocabile de dizolvare, capitalul social este adus la valoarea minimului legal prevazut de lege.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii