In urma controalelor efectuate, in cursul lunii trecute, de catre inspectorii de munca au fost aplicate amenzi in valoare totala de peste 140.000 lei, in crestere cu aproximativ 22.000 lei fata de luna octombrie. Au fost efectuate 331 controale fata de 281 in septembrie, dintre care 194 in domeniul relatiilor de munca (RM) si diferenta de 137 in sectorul securitatii si sanatatii in munca (SSM). Concret, in total, au fost aplicate amenzi in valoare de 141.300 lei din care 115.800 lei in domeniul RM si alti 25.500 lei in domeniul SSM. De remarcat este ca numai pentru sanctionarea cazurilor de munca fara forme legale amenzile s-au ridicat la 54.000 lei, cu 16.000 lei mai mult decit cuantumul amenzilor aplicate in acelasi sector in cursul lunii septembrie. Concret, au fost descoperite 27 societati care foloseau la munca 36 de persoane fara sa le intocmeasca documentatia aferenta angajarii. "Cele mai multe cazuri de munca la negru au fost inregistrate in domeniul comert - 13 societati, intretinere si reparatii auto - 3 firme, alimentatie publica, iar restul in agricultura, paza, transporturi, constructii, spalatorie auto, industria alimentara si prestari servicii. Pentru fiecare dintre cele 36 de persoane depistate ca munceau fara forme legale de angajare a fost aplicata cite o amenda de 1.500 lei", ne-a declarat inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva. In plus, sursa citata a precizat ca in cursul lunii octombrie au fost derulate mai multe actiuni de control in conformitate cu Programul cadru al Inspectiei Muncii, controale de tip campanie privind verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca precum si identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniile comert cu carburanti si constructii.
In ceea ce priveste domeniul sanatate si securitate in munca au fost controlate 137 unitati din sectoare de activitate cum ar fi constructii, comert cu ridicata a cerealelor, industrie alimentara, agricultura, comert carburanti, confectii textile, televiziune ori transporturi. Printre deficientele frecvent constatate se numara lipsa evaluarii riscurilor de accidentare, semnalizarea necorespunzatoare a riscurilor de accidentare la locurile de munca, neutilizarea echipamentului individual de protectie din dotare, instructiuni proprii incomplete ori neefectuarea controlului medical periodic.
La capitolul accidente de munca, ITM Braila a inregistrat 7 astfel de evenimente (Directia Generala a Finantelor Publice Braila, SC "Concivia", SC "Termoserv", "Promex", "Braicar", "Tripoteh" si "Giga Prod") toate soldate cu incapacitarea temporara in munca a victimelor, fara nici un accident mortal.