Mergi la conţinutul principal

Peste 9.500 elevi brăileni ar urma să primească burse în semestrul al II-lea

* este vorba despre 51 burse de performanță, peste 4.200 burse de merit, peste 1.900 burse de studiu și peste 3.300 de burse de ajutor social * bursele de merit se vor acorda elevilor care au avut media generală de peste 9,50 în anul școlar trecut * pentru elevii de clasa a V-a și a IX-a bursele de merit se vor acorda pe baza mediei semestriale din acest an școlar, care trebuie să fie tot peste 9,50

 

După un întreg scandal, Ministerul Educației a ajuns la un consens privind criteriile pe baza cărora vor fi acordate burse elevilor în semestrul al II-lea. Este vorba despre bursele de performanță (500 lei), bursele de merit (200 lei), bursele de studiu (150 lei) și bursele de ajutor social (200 lei).

Referitor la bursele de merit, cele de la care au pornit nemulțumirile elevilor, potrivit noului ordin al ministerului acestea se acordă elevilor care au obținut media generală peste 9,50 și au acumulat cel mult zece absențe nemotivate/semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a. Pentru elevii claselor a V-a și a IX-a bursa de merit se acordă dacă au avut o medie semestrială de cel puțin 9,50 în acest an școlar. Reamintim că anul trecut bursele de merit s-au acordat elevillor cu medii de peste 8,50.

În ceea ce privește bursele sociale, Ministerul Educației a precizat că toți elevii care au beneficiat de acestea în semestrul I vor primi în continuare burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună). De asememena, beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență), dar și elevii din mediul rural, școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru acești elevi acordarea bursei nu este condiționată de limite de venit.

Potrivit unei centralizări făcute de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, în semestrul al doilea ar urma să beneficieze de burse școlare 9.567 elevi din municipiu și județ. Un număr de 51 elevi ar urma să primească burse de performanță, 4.264 elevi burse de merit, 1.919 elevi burse de studiu și 3.363 elevi ar beneficia de burse de ajutor social.

Ministerul Educației a anunțat că a prelungit perioada de depunere a cererilor de bursă cu două săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie. De asemenea, dacă până acum bursele școlare erau plătite din bugetele primăriilor, acum aceste stimulente vor fi acordate de către minister.

”Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România și pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guverm 1.094/2021, Ministerul Educației va propune la proxima rectificare bugetară să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, a transmis Ministerul Educației.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro