Mergi la conţinutul principal

Peste 86.000 de oameni incluşi în activităţi filantropice

Activităţile filantropice desfăşurate în anul 2013 în cele aproape 500 de parohii creştin-ortodoxe din judeţele Brăila şi Galaţi au adus speranţă pentru zeci de mii de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei ori au fost afectaţi de vitregiile naturii. La aceste acţiuni au participat toţi cei 477 de preoţi care slujesc în satele şi oraşele din Brăila şi Galaţi, dar şi miile de credincioşi care au contribuit cu ceea ce au putut pentru ajutorarea semenilor lor. 

Potrivit bilanţului Arhiepiscopiei Dunării de Jos, valoarea totală a activităţilor social-filantropice desfăşurate în anul 2013 în cele două judeţe arondate este de 5.694.318 lei, iar numărul total al beneficiarilor este de 86.250 de persoane. Astfel, cele 41 de aşezăminte bisericeşti (cantine sociale şi nu numai) au oferit sprijin pentru 4.244 de copii şi vârstnici, ajutând, totodată, familiile sărace, valoarea serviciilor acordate celor nevoiaşi ridicându-se la 1.910.551 lei. Au fost, de asemenea, derulate 24 de programe sociale pentru un număr record de 63.000 de persoane, valoarea ajutoarelor oferite fiind de 2.775.417 lei. Ajutoarele pentru sinistraţii din Galaţi (afectaţi de inundaţiile din septembrie 2013) au fost de 1.634.417 lei. Alte acţiuni filantropice au fost derulate prin intermediul asociaţiilor misionare din eparhie. 902 persoane au beneficiat de suma totală de 140.793 lei, prin Fondul "Ajută-ţi aproapele!" al Catedralei Arhiepiscopale şi Fondul "Episcopul Chesarie cel blând şi milostiv". Preoţii capelani care asigură asistenţă religioasă în instituţiile bugetare, precum şi asistenţii sociali de pe lângă Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au implicat, de asemenea, în nenumărate activităţi filantropice. Au fost, astfel, efectuate, peste 1.500 de anchete sociale şi vizite la domiciliu.
Peste 1.086.000 de lei au fost acordaţi, în anul 2013, prin intermediul celor patru fonduri eparhiale înfiinţate pentru sprijinirea activităţilor liturghice, beneficiari fiind, printre alţii, 42 de preoţi cu dificultăţi materiale, dar şi 18 biserici şi mânăstiri, tineri merituoşi, seminarişti şi studenţi. Alţi 12 studenţi au primit fonduri de peste 27.000 de lei, fiind beneficiari ai Bursei "Arhiepsicopul Casian".
Demn de remarcat este faptul că, la ora actuală, în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt deschise 360 de şantiere de construcţii, iar valoarea totală a lucrărilor executate numai în 2013 au fost de 10.660.469 lei. Se construiesc 55 de biserici, 37 de clopotniţe, 35 de case parohiale, 32 de case de prăznuire şi alte 27 de clădiri bisericeşti noi, se repară şi se consolidează 102 biserici, trei clopotniţe şi cinci case parohiale şi sunt deschise nouă şantiere mânăstireşti. Totodată, în judeţele Brăila şi Galaţi sunt 55 de şantiere de pictură bisericească, 17 dintre acestea fiind de restaurare. "Palatul Episcopal - Muzeul istoriei, culturii şi spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos" este reabilitat cu fonduri europene, lucrările fiind realizate în proporţie de aproape 60%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro