Cele mai mari emoţii ale Bacalaureatului s-au dus, iar Brăila a ieşit, pe ansamblu, mult mai bine decât anul trecut, peste 80% din absolvenţii seriei curente promovând examenul, iar la nivel general, seria curentă şi cea anterioară, procentul a coborât la 71,39 %. Concret, din cei 2.951 de candidaţi prezentaţi la examen, 2.111 au promovat, 840 picând testul la cel puţin o probă. O bună parte dintre picaţi au ratat examenul din cauza probelor de la matematică sau limba şi literatura română. "Chiar dacă deranjăm din prejudecăţi destulă lume, spunem că persoanele care nu au luat bacalaureatul nu au făcut niciun efort semnificativ pentru a-l promova. Ei ar dori «să li se dea Bac-ul», nu «să-l ia». Spre exasperarea profesorilor şi directorilor, atitudinea faţă de învăţătură, faţă de şcoală, în clasa a XII-a, pentru un număr important de elevi este sub semnul delăsării şi al nepăsării, în loc să fie anul de vârf al activităţii, al maximului efort pentru performanţă. Este evident că mai mult vrem noi decât unii dintre ei să proveze Bac-ul", a spus inspectorul şcolar general Viorel Mortu.
Surprize în acest an au avut şi elevii buni, unii obţinând medii peste nouă la toate disciplinele, cu excepţia limbii române. Din păcate, unii cu medii frumoase la celelalte discipline, chiar au picat la limba română. În cazul elevilor de la cele două colegii, "Bălcescu" şi "Murgoci", deşi sunt destui nemulţumiţi de note, statisticile demonstrează că pe ansamblu rezultatele sunt mai bune decât cele de anul trecut. La "Bălcescu" media la limba română este de 8.57, cu o sutime mai mare decât anul trecut, iar la "Murgoci" media este 8.51, cu 43 de sutimi mai mult decât anul trecut. "Sunt ceva diferenţe faţă de notele de anul trecut, dar nu sunt mari, iar în zona notelor maxime sunt creşteri. Nu putem să facem o comparaţie între subiectele de anul trecut şi subiectele din acest an, care au fost mai dificile. Nu se poate compara basmul cu romanul psihologic al lui Camil Petrescu, unde avem profunzime, multe lucruri pe care nu le prinde liceanul. Subiectul doi a fost mai uşor decât anul trecut, dar subiectul I, cu poezia lui Blaga, a avut un grad mai mare de polisemantism decât ce au avut copiii anul trecut. Probabil că şi absenţa lecturii a influenţat rezultatele, mai ales că examenul scris de limba română are totuşi rigorile lui, este o analiză literară şi mulţi rămân la un nivel superficial, la naraţiunea elementară şi suprapus acest lucru cu baremul riguros, apar surprize", a explicat inspectorul Tatiana Bercariu.
Cei mai mulţi elevi de la grupurile şcolare care au picat bacalaureatul s-au împiedicat de matematică. La MT1 şi la seriile precedente subiectele au fost dificile, iar rezultatele slabe erau de aşteptat. Însă, chiar şi cei care au dat la MT2, unde subiectele au fost acceptabile spre uşoare, au picat destul de mulţi candidaţi. Inspectorul de specialitate, Mihaela Giurcă, a precizat că cei care au picat la MT2 sunt în majoritate de la grupurile şcolare, au urmat cursurile şcolilor de arte şi meserii şi au un interes mai scăzut pentru şcoală. "Candidaţii care au dat examen la MT1 şi au urmat specializarea matematică-informatică la un grup şcolar provin din medii sociale cu probleme, sunt puţini cei care beneficiază de un sprijin material şi moral din partea familiei şi de aici interes scăzut pentru şcoală şi rezultate slabe la Bacalaureat", a spus inspectoarea Mihaela Giurcă.
La "Moisil" - un salt de 31 de procente
Cele mai multe medii peste 9,50 s-au înregistrat în acest an la Colegiul "Bălcescu" - 83 şi la Colegiul "Murgoci" - 61. Restul de 46 de medii sunt la: "Iorga" - 22, "Perpessicius" - 10, Liceul de Artă - 5, "Cerna" - 4, "Ion Ghica" - 3, LPS şi "P. S. Aurelian" - câte 1. Faţă de anul trecut, când au fost aproximativ 50 de medii peste 9,50 la fiecare dintre colegii, anul acesta rezultatele au fost mai bune. Rezultatele au fost mai bune şi pe ansamblu, anul trecut au fost 160 de note peste 9,50, iar anul acesta au fost 190.
La Ana Aslan", deşi au promovat toţi candidaţii, performanţă nerealizată până în acest an, prima medie este 9,47. La "Iorga" prima medie este 9.83, la Liceul de Artă şi la "Perpessicius" este 9.80, la "Cerna" - 9,66, la Colegiul "Ion Ghica" este 9,60. La celelalte şcoli, prima medie este peste opt, însă cele mai multe grupuri şcolare au reuşit să iasă din conul de umbră al promovabilităţilor sub 30% de anul trecut. Singurele şcoli la care rezultatele foarte slabe au persistat sunt Grupul Şcolar Însurăţei - 34,57% şi "Oncescu" Ianca - 11, 4%, unde anul trecut promovabilitatea a fost 0%.
Cea mai mare surpriză a venit din partea Grupului Şcolar "Moisil", unde au promovat 73% dintre candidaţi, în timp ce anul trecut au promovat 42%. "De când au apărut variantele pe net le-am dat copiilor de lucru acasă, câte cinci pe săptămână, iar profesorii le corectau, după care se dădeau teste săptămânale. Mai mult, am stabilit cu elevii şi părinţii nişte reguli, pe care le-am respectat. În fiecare săptămână dădeau nouă teste şi din aceste note se puneau cele mai bune cinci note. Cine nu lua note bune, nu intra în Bacalaureat. Dacă la testări lua patru sau cinci, eram singură că la examen vor pica, aşa că a fost mai cinstit să nu intre în Bacalaureat dacă nu au învăţat suficient. Din 91 de absolvenţi din seria curentă, au intrat 60. Din seriile anterioare s-au prezentat la bac 29 şi au luat examenul 18", a explicat directorul Ani Gagu.
La limba română cele mai multe contestaţii - 195
Duminică seara s-au depus contestaţii în toate centrele de examinare, ajungându-se la 505 de lucrări. Cele mai multe au fost la limba şi literatura română, 195, după care urmează matematica, unde s-au depus 169 de contestaţii. La istorie şi la geografie, la proba D, s-au contestat câte zece lucrări. La proba E, s-au contestat lucrări la: discipline tehnice - 47, biologie - 17, literatură universală - 12, limba engleză - 5, fizică şi informatică - 4, franceză, filosofie şi psihologie - 2, istorie şi economie - câte una. La proba F s-au contestat lucrări la: geografie - 6, istorie - 5, educaţie antreprenorială - 4, matematică, psihologie şi economie - 2, engleză, biologie şi filosofie - 1. Contestaţiile se vor recorecta în zilele de 7 şi 8 iulie, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.
Administraţia, mulţumită de rezultatele la Bac
Primarul Aurel Simionescu şi preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu s-au declarat mulţumiţi de procentul obţinut de Brăila la examenul de Bacalaureat de anul acesta, care, deşi nu ne situează printre judeţele fruntaşe din ţară, nu ne mai plasează nici pe ultimele locuri. "Brăila se situează în zona medie a clasamentului, dacă îi luăm în calcul şi pe cei care nu fac parte din promoţia de anul acesta, dar au dat Bac-ul acum. Important e că am obţinut cu 14 procente mai mult decât anul trecut, ceea ce mă bucură foarte mult. E bine că suntem pe la jumătatea clasamentului, faţă de locurile 36 - 37 pe care le-am obţinut în anii anteriori", a declarat preşedintele CJ ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.