Peste 80 la sută dintre jucăriile vândute în Europa provin din China | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 80 la sută dintre jucăriile vândute în Europa provin din China

• precizează reprezentanții InfoCons • acesta este și motivul pentru care Uniunea Europeană vrea implementarea unor reguli mai stricte privind siguranța jucăriilor

 

Uniunea Europeană vrea reguli mai stricte privind siguranța jucăriilor, motiv pentru care a fost luată o serie de măsuri care interzic, printre altele, folosirea bisfenolului, informează InfoCons - organizație pentru Protecția Consumatorilor din România.

Cele mai importante reguli vizează interzicerea unor substanțele chimice toxice cum ar fi bisfenolul, care a fost scos din procesul de fabricaţie al biberoanelor încă din anul 2011, dar care este în continuare folosit la fabricarea jucăriilor din plastic.

Experţii europeni consideră că primii expuşi sunt tocmai copiii mici, care bagă jucăriile în gură şi riscă, astfel, să ingereze această substanță periculoasă, care afectează sistemul endocrin.

„Regulamentul propus de Parlamentul European se aplică imediat, însă se lăsă o perioadă de 50 de luni, pentru ca jucăriile existente pe piaţă să se epuizeze. Toate jucăriile vândute în UE vor trebui să aibă un cod QR prin intermediul căruia consumatorii să aibă acces mai uşor la informații și avertismente de siguranță. De asemenea, jucăriile vor avea și un pașaport digital pentru produse, care va înlocui declarația de conformitate. Acest lucru va asigura o trasabilitate mai clară și va face supravegherea pieței și controalele vamale mai eficiente”, au precizat reprezentanții InfoCons.

Potrivit sursei citate, peste 80 la sută dintre jucăriile vândute la ora actuală în Europa provin din China, iar fabricanţii de acolo nu pot fi nicidecum monitorizaţi. În aceste condiții, noul regulament le va permite importatorilor să verifice standardele de calitate și să respingă produsele care nu se supun Regulamentului European.

 

Marcajul CE

Ce înseamnă marcajul CE? Marcajul CE poate fi întâlnit, de exemplu, pe jucării și pe produse electrocasnice și este o declarație a producătorului că un produs este conform cu normele de siguranță stabilite de Uniunea Europeană. Un marcaj asemănător, dar cu proporții diferite, poate apărea adesea pe produsele din China și înseamnă „China Export” sau „China Electronics”. Diferența dintre cele două simboluri constă în spațiul dintre cele două litere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro