• numărul celor diagnosticaţi s-a dublat de la o săptămână la alta • acest lucru s-a întâmplat şi în cazul pneumoniilor • în schimb, nu a fost raportată nicio infecţie cu virus gripal, ci doar cazuri de gripă clinică • la nivel naţional a fost declarată epidemie de gripă
Numărul brăilenilor care sunt diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute s-a dublat într-o săptămână, potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila. Dacă în perioada 20-26 ianuarie (S4 de monitorizare), la medic s-au prezentat 380 de persoane care aveau simptomele acestei infecţii, în săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie (S5), alţi 768 brăileni au primit diagnosticul specific sezonului rece. Cei mai afectaţi sunt copiii până în 14 ani, 527 la număr (60 cazuri la grupa de vârstă 0-1 an; 113 la 2-4 ani; 354 la 5-14 ani). Din totalul de 768 de persoane cu infecţii respiratorii acute, 27 au fost internate în spital pentru tratament de specialitate.
Alţi 178 de brăileni au fost diagnosticaţi cu pneumonie. Şi în acest caz, numărul pacienţilor s-a dublat în săptămâna 5 faţă de săptămâna 4. Dintre aceştia, 80 au fost internaţi.
În ceea ce priveşte gripa clinică, în statistica DSP sunt menţionate încă 7 cazuri, la persoane cu vârsta peste 15 ani. Doar pentru un singur brăilean, trecut de 50 de ani, s-a impus spitalizarea.
Nu au fost recoltate probe pentru virusul gripal ce face ravagii la nivel naţional. Pe 4 februarie, a fost confirmat cel de-al cincisprezecelea deces din acest sezon rece 2019-2020, din cauza gripei. Este vorba despre o bucureşteancă în vârstă de 70 de ani, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal. A fost confirmată cu coinfecţie cu virus gripal tip A, subtip H3 şi tip B, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Reamintim că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila deja şi-a luat măsuri de prevenire a infecţiei cu virusul gripal, încă de săptămâna trecută. Programul de vizită a fost diminuat la 1-2 ore pe zi, în funcţie de secţie, în timp ce aparţinătorii au câteva reguli stricte de urmat.
Direcţia de Sănătate Publică Brăila a recomandat unităţilor de învăţământ să-şi ia, de asemenea, măsurile preventive pe această temă. Dezinfecţia şi triajul epidemiologic al copiilor sunt cuvintele de ordine. Deja cursurile în două clase dintr-o şcoală din municipiu au fost suspendate din cauza numărului mare de viroze.
Epidemia de gripă a fost declarată oficial în România
Ministerul Sănătăţiii a luat această decizie, ieri, după ce Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a raportat că, în ultima săptămână de supraveghere şi monitorizare, s-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă.
În acest context, Direcţia de Sănătate Publică recomandă o serie de măsuri speciale ce trebuie luate de şcoli şi grădiniţe pentru prevenirea gripei. Pentru început, vorbim de realizarea triajului zilnic în colectivităţi (creşe, grădiniţe, şcoli, licee) şi asigurarea respectării normelor de igienă personală, atât a personalului didactic, cât şi a elevilor/preşcolarilor. De asemenea, nu trebuie acceptaţi în colectivitate copiii care prezintă semne de boală. Ca măsură de siguranţă, cadrele care efectuează triajul epidemiologic trebuie să poarte echipament de protecţie (mănuşi, mască).
Orice caz de îmbolnăvire/focar (minim 3 cazuri), înregistrat la nivelul unităţilor de învăţământ, va fi raportat zilnic către DSP Brăila, în vederea stabilirii măsurilor care se impun în funcţie de situaţia epidemiologică. Totodată, profesorii sunt sfătuiţi să trimită acasă copiii care se simt rău şi să îi anunţe pe părinţii acestora. Nu în ultimul rând, în fiecare clasă trebuie să se facă dezinfecţie şi să se asigure aerisirea încăperilor.