Mergi la conţinutul principal

Peste 70 de profesori vor să fie directori de şcoli

• aceştia s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor rămase vacante în unităţile din Brăila • în municipiu, şcolile cele mai “căutate” de dascăli au fost “Cerna” şi “I. L. Caragiale”, acolo unde sunt 3 candidaţi pe post • sesiunea aceasta s-a înregistrat un “record” de înscrieri, un profesor urmând să dea concurs pentru 5 funcţii de conducere

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila a publicat lista candidaţilor care s-au înscris să participe la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitare din Brăila, sesiunea iunie-august.

Înscrierile au avut loc în perioada 19 iunie-6 iunile, la concurs fiind scoase

53 de posturi, 24 pentru directori plini şi 29 pentru directori adjuncţi. Precizăm că funcţiile sunt vacante la 44 de unităţi de învăţământ, 17 din municipiu şi 27 din judeţ.

La fel ca în sesiunea din octombrie 2016, şi de această dată au existat unităţi cu mai mulţi candidaţi pe post. Spre exemplu, în municipiu, concurenţă va fi pentru funcţia de director de la Liceul “P. Cerna”, acolo unde s-au înscris trei dascăli. De asemenea, trei candidaţi pe post vor fi şi pentru funcţia de adjunct de la Şcoala “I. L. Caragiale”. Unităţile unde vor concura doi dascăli pentru aceeaşi funcţie sunt următoarele: “I. Ghica” (adjunct), “A. Saligny” (adjunct), “F. Neagu” (director şi adjunct), “M. Dragomir” (adjunct), “R. Tudoran” (adjunct) şi “Sf. Andrei” (adjunct). Pentru postul de adjunct de la “M. Eminescu”, “N. Chercea”,

“N. Kazantzakis” şi Liceul cu Program Sportiv, precum şi pentru cel de director de la Grădiniţele nr. 7, 36, 39 şi 48 există un singur candidat înscris.

În judeţ, concurenţa va fi pentru funcţia de director sau adjunct de la şcolile din comunele Măxineni (“M. Basarab”) şi Cazasu, care au câte trei dascăli înscrişi la examen, în timp ce la Bărăganul, Ciocile, Dudeşti, Mircea Vodă, Movila Miresii, Stăncuţa, Unirea şi Victoria sunt câte doi candidaţi pe post.

“Listele candidaţilor înscrişi la concurs s-au publicat pe data de 7 iulie. În dreptul numelui apare menţiunea «admis» sau «dosar incomplet». Cei care au dosarele complete pot depune documentele necesare până pe data de 13 iulie”, ne-a declarat Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct.

 

Un profesor s-a înscris pentru 5 posturi

Metodologia de concurs din acest an menţine articolul conform căruia un candidat poate concura pentru postul de director din mai multe şcoli, precum şi pentru postul de director sau adjunct din cadrul aceleaşi unităţi de învăţământ.

La fel ca în sesiunea trecută, dascălii au profitat de această prevedere şi şi-au depus dosarul pentru 4 sau chiar 5 posturi de director.

Potrivit listei afişate pe site-ul ISJ Brăila, “deţinătorul recordului” este Petruş Dorobanţu, un profesor care şi-a depus dosarul pentru 5 funcţii de conducere: Şcoala Cazasu (director), “F. Neagu” (director şi adjunct), “I. L. Caragiale” (adjunct), “R. Tudoran” (adjunct). Un alt cadru didactic, Cristina Trăistaru, s-a înscris pentru 4 unităţi, şi anume: “Cerna” (director), “Saligny” (adjunct), “M. Dragomir” (adjunct) şi “N. Kazantzakis” (adjunct). Mai există un caz în care un dascăl s-a înscris la 3 şcoli. Este vorba de Georgeta Soare, care va da examen pentru funcţia de director de la Ciocile şi Dudeşti, precum şi pentru cea de adjunct de la Roşiori.

 

Şapte şcoli fără aspiranţi la funcţia de director

Dacă la unele şcoli sunt trei candidaţi pe loc, există unităţi de învăţământ unde nu s-a înscris nimeni pentru fotoliul de director sau adjunct. În această situaţie sunt şcolile din comunele Viziru, Stăncuţa, Gropeni, Galbenu, Bordei Verde, la care se adaugă Liceul “N. Titulescu” Însurăţei şi Grădiniţa “I. Creangă” Însurăţei.

Potrivit metodologiei, pe posturile rămase vacante după concurs vor fi desemnaţi profesori, prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou examen.

 

Probele concursului se apropie cu paşi repezi

Concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori şi adjuncţi va cuprinde tot trei probe, la fel ca în sesiunea precedentă: proba scrisă, proba de analiză a CV-ului şi interviul.

Proba scrisă  este programată pe 17 iulie şi constă în rezolvarea unui test-grilă, în cadrul căruia se evaluează, în proporţie de 50%, cunoştinţe privind legislaţia specifică domeniului învăţământ preuniversitar şi, în proporţie de 50%, cunoştinţe privind managementul educaţional. Sesiunea aceasta, testul grilă este diferenţiat pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din unităţi de învăţământ preşcolar, respectiv pentru candidaţii înscrişi în vederea ocupării unei funcţii de conducere din celelalte unităţi de învăţământ.

La proba de analiză a CV-ului, dascălii vor fi evaluaţi pe baza criteriilor şi punctajelor prevăzute în metodologie.

Cea de-a treia probă, interviul, presupune susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale, precum şi a cunoştinţelor privind legislaţia specifică domeniului învăţământ preuniversitar raportată strict la specificul şi nivelul unităţii de învăţământ.

Pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a fiecărei probe este de 35 de puncte. Sunt declaraţi “admişi” candidaţii care au obţinut un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi, din media celor trei probe, un punctaj total de cel puţin 105 puncte. Toate probele sunt obligatorii.

Important de reţinut că nu se admit diferenţe de punctaj între membrii comisiei la evaluarea probei scrise şi a CV-ului, iar la interviu nu se admit diferenţe mai mari de 1 punct între membrii comisiei.

Rezultatele se vor afişa până la data de 2 august, cel târziu.

La organizarea şi desfăşurarea concursului nu pot participa candidaţii sau persoanele care au în rândul celorlalţi candidaţi soţ, soţie, rude sau afini până la gradul IV inclusiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro