* inspectorul școlar general, prof. Viorel Botea, ne-a declarat că toți cei care au făcut solicitare au primit un astfel de dispozitiv * mai mult, Botea susține că ISJ Brăila mai are un stoc tampon de peste 200 de tablete care, în urma unei reverificări, vor putea fi distribuite celor care încă nu le-au primit
Elevii și profesorii din Brăila au primit peste 6.000 tablete necesare desfășurării cursurilor online, după cum ne-a declarat inspectorul școlar general, prof. Viorel Botea.
“Cele peste 6.000 de tablete au ajuns la beneficiari. Toți cei care au făcut solicitări le-au primit. Mai avem și un stoc de peste 200 de tablete tampon pentru a face o reverificare în cadrul sistemului, pentru a vedea dacă mai sunt persoane care totuși nu au sau au nevoie, și când spun persoane mă refer și la elevi și la profesori. Eu zic că nu se pune problema ca, în momentul de față, la nivelul județului Brăila să nu se poată desfășura activitatea online”, ne-a declarat prof. Viorel Botea.
Precizăm că Ministerul Educației, prin Guvernul României, a achiziționat peste 250.000 tablete cu conexiune la internet în cadrul programului “Școala de acasă”. Beneficiarii acestui program sunt elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională) înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii care în familie nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet, precum și pentru elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.
Precizăm că primele tablete achiziționate de Ministerul Educației au ajuns în Brăila la începutul lunii decembrie, atunci când ISJ Brăila a primit 1.680 de dispozitive. Iată că acum, așa cum declară inspectorul școlar general, toți cei peste 6.000 de solicitanți au intrat în posesia dispozitivelor electronice.
Tabletele au ajuns la copii cu mare întârziere
Pandemia de coronavirus a izbucnit în luna martie 2020 și de atunci, cu scurte perioade în care elevii au revenit la școală, cursurile s-au desfășurat mai mult online, iar cei mai afectați au fost copiii care nu aveau mijloacele tehnologice necesare pentru a intra pe Meet, Zoom sau Classroom, platformele unde se desfășurau cursurile. În luna mai a anului trecut, Guvernul, condus de fostul premier Ludovic Orban anunța că a alocat 150 milioane de lei pentru achiziționare de tablete destinate elevilor din mediile defavorizate. Ulterior, pe 14 iulie, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Guvernul lansa procedura privind cumpărarea a 250.000 de tablete, valoarea estimată a achiziției fiind de 126 milioane de lei. Tot pe 14 iulie 2020, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, promitea că tabletele vor ajunge la elevi până la începutul noului an școlar, termenul dat fiind 10 septembrie. Numai că, fix la începutul lunii septembrie, licitația privind achiziția a 250.000 de tablete destinate elevilor a fost anulată pentru șase (167.174 de tablete) din cele nouă loturi (250.000 de tablete), după ce ofertele marilor companii de telecomunicații au fost respinse în etapa de evaluare tehnică. Licitația a fost reluată în regim de urgență pe 14 septembrie 2020, chiar în ziua în care începea noul an școlar. Doar că și de această dată au fost probleme, în sensul că pentru două loturi (regiunea Nord-Est 1 și Nord-Vest) nu au fost depuse oferte nici la a doua licitație. Abia la sfârșitul lunii noiembrie 2020 s-au finalizat și licitația pentru aceste ultime două loturi.