• conform statisticilor ONRC, judeţul nostru a ocupat primul loc în clasamentul naţional cu cea mai mare creştere procentuală a numărului de firme intrate în insolvenţă • în schimb, datele oficiale indică o reducere a numărului de firme intrate în dizolvare, sau care au activitatea suspendată, ori sunt în procedură de radiere
O statistică a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), aferentă primelor 5 luni din anul curent, arată o îmbunătăţire relativă a indicatorilor mediului de afaceri brăilean, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele oficiale indică o reducere a numărului de firme intrate în dizolvare, sau care au activitatea suspendată, ori sunt în procedură de radiere. În schimb, ne situăm pe primul loc la nivel naţional la capitolul intrări în insolvenţă din punct de vedere al procentului de creştere a acestui indicator.
Dar să le luăm pe rând.
La capitolul Radieri, în perioada analizată, judeţul nostru s-a clasat pe locul XI naţional cu o scădere a numărului de astfel de cazuri de la 736 de firme în primele 5 luni ale lui 2016, la 420 de firme în acest an, ceea ce în procente înseamnă 42,93%, pe acest indicator fiind poziţionaţi imediat după Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Mai departe, dacă discutăm despre dizolvări de societăţi comerciale, în perioada de raportare sunt înregistrate 135 de cazuri, în scădere cu 68 de firme comparativ cu 2016, ceea ce în procente înseamnă 33,5% şi o poziţionare pe locul XXV la nivel naţional în faţa unor judeţe precum Caraş - Severin, Sibiu sau Argeş, pe ultimul loc fiind Tulcea cu minus 7,35%. De precizat că media naţională la dizolvări este de 36,07%.
De departe însă, cel mai bine stăm la capitolul “Suspendări” de activitate: suntem pe locul II, după Constanţa (-58%) cu un procent de minus 44,55%, faţă de o medie naţională de 23,8%. Mai detaliat, în primele 5 luni din acest an au fost doar 56 de suspendări, faţă de 101 cazuri înregistrate în perioada similară a lui 2016, cu precizarea că după noi sunt Bucureştiul - 43.81%, Dâmboviţa - 38.52% şi Aradul - 38.38%.
În schimb, ne-am poziţionat pe primul loc în clasamentul naţional cu cea mai mare creştere procentuală a numărului de firme intrate în insolvenţă, în contextul în care numărul societăţilor intrate în insolvenţă în ţara noastră s-a redus în primele cinci luni cu aproape 12%. În judeţul nostru s-au înregistrat 64 de cazuri de insolvenţă în acest an, cu 39,13% mai mult decât anul trecut când au fost doar 46 de cazuri. În “top” mai sunt judeţe precum Braşov, Suceava
Giurgiu, Bistrita-Năsăud, Gorj sau Mureş, unde, de asemenea, s-a înregistrat acelaşi fenomen ca în cazul Brăilei, fiind menţionate creşteri între 17,44% şi 32,2% de la un an la altul. La polul opus, au fost judeţul Sălaj (-58,97%), precum şi Covasna - minus 45,24% şi Teleorman - minus 44,44%.
Cele mai multe insolvenţe noi au fost în Bucureşti (719 firme, o scădere cu 9,56%), Iaşi (204 firme, minus 8,11%) şi Bihor (194 de firme, minus 17,09%).