• anul trecut, echipajele medicale au răspuns la 56.247 de solicitări din partea pacienţilor • aici intră atât urgenţele mari, cât şi neurgenţele şi transferurile între spitale/secţii şi transporturile neasistate • în alţi ani, numărul total de chemări ajungea şi la 60.000
Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi-a prezentat o mică parte din bilanţul pe anul 2019, în cadrul unei conferinţe de presă. Managerul dr. Viorica Iuga a afirmat că numărul total de apeluri înregistrate la dispecerat este în scădere faţă de anii precedenţi. Astfel, anul trecut, echipajele medicale au fost chemate de către pacienţi de 56.247 ori, iar cazurile au fost variate, de la neurgenţe la urgenţe mari.
Dr. Iuga a mai precizat că media chemărilor într-o zi obişnuită este de 100-120 apeluri, dar există anumite “vârfuri” în perioada sărbătorilor mari de peste an, cum ar fi Paştele, sezonul estival, Crăciunul şi Revelionul. Şefa SAJ a mai explicat cum gestionează fluxul mare de solicitări în zilele de “foc”: “«Vârfurile» de solicitări au fost aceleaşi ca-n anii precedenţi, adică înaintea sărbătorilor mari. Spre exemplu, aprilie este prima lună din an cu multe solicitări. În general, sunt cam 5.000 de solicitări pe lună, dar atunci sunt chiar şi 5.500 de solicitări. În august, creşte iar numărul, apoi următoarea creştere are loc în perioada noiembrie-decembrie. Solicitările medii sunt 100-120 în 24 de ore. Solicitări foarte multe înseamnă 180, 200 ,220 pe zi. Căutăm să facem faţă cu toate forţele noastre şi din staţia centrală şi din judeţ, atât cât se poate. Chiar dacă la unele transferuri, transporturi durata este mai mare. E de înţeles, pentru că dăm prioritate urgenţelor mari. Nu trimitem absolut toate maşinile, rămâne cel puţina una, cu medic, pentru urgenţele foarte mari care pot apărea în orice moment”.
Cât despre numărul total de apeluri în 2019, sursa citată a explicat că de câţiva ani încoace, solicitările sunt din ce în ce mai puţine. “Toate ambulanţele active au răspuns, în 2019, la 56.247 de solicitări din partea pacienţilor brăileni. Numărul de apeluri este în scădere, deoarece au existat ani când au fost înregistrate aproape 60.000 de chemări. Dacă acesta este un semn că populaţia se însănătoşeşte, mă bucur sincer! Solicitările au fost de toate categoriile: de la accidente rutiere, casnice, industriale, agresiuni, boli acute până la urgenţe de grad mai mic, dar, de asemenea şi neurgenţe. Adăugăm pe listă şi transporturile şi transferurile”, a conchis dr. Viorica Iuga.