Mergi la conţinutul principal

Peste 500 de fermieri braileni nu vor primi cupoane agricole

Conform Ordinului ministrului Agriculturii nr. 687/2007, pentru infiintarea culturilor din toamna acestui an, agricultorii vor primi din partea statului un sprijin financiar pentru achizitionarea motorinei si/sau biodiselului, precum si a altor resurse materiale
(seminte si/sau pesticide si/sau ingrasaminte). Cuantumul acestui sprijin este de 500 lei/ha pentru griu, 400 lei/ha pentru rapita si 450 lei/ha pentru alte culturi. Sprijinul se acorda prin atribuire directa de bonuri valorice.
Totusi, la nivel de judet, 536 de fermieri nu vor beneficia de aceasta subventie. Motivul, ei sint inregistrati ca debitori ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), cu suma de 253.450 lei (2,53 miliarde de lei vechi).
Inainte de inceperea campaniei de acordare a bonurilor valorice, DADR avea inregistrati 550 de debitori, cu suma totala de 336.624 lei. Dupa publicarea conditiilor de eligibilitate a OMADR nr. 687, unii insa s-au grabit sa-si stinga debitele. Astfel, la DADR s-au prezentat 14 datornici, din care 3 societati comerciale si 11 persoane fizice, care au achitat in total suma de 83.174 lei. Conform informatiilor oferite de DADR, cea mai mica datorie inregistrata de un producator agricol este de 21 lei (210.000 lei vechi), iar cea mai mare 32.820 lei (320 milioane de lei vechi). Datoriile sint vechi de 3 ani si provin, cea mai mare parte, dintr-un avans la subventia pe produs, pentru care ulterior fermierii nu au putut face dovada efectuarii fertilizarilor sau nu au putut prezenta certificatul de calitate al semintelor utilizate. Debitele mai pot proveni si din subventii acordate tot sub forma de bonuri valorice, neutilizate in termenul prevazut de lege.
Conform precizarilor Danei Sofrone, sef serviciu in cadrul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), institutie in atributiile careia se afla punerea in aplicare a acestui ordin, solicitantii subventiei nu trebuie sa figureze ca debitori la DADR sau APIA in ultimii 3 ani, sau pina la data depunerii cererii sa -si lichideze debitele existente. In plus, ei nu trebuie sa inregistreze datorii privind impozitele si taxele locale, si sa faca dovada achitarii
arendei, redeventei sau a altor obligatii contractuale.
Data limita de depunere a cererilor este 15 octombrie 2007,
inclusiv, iar termenul limita de utilizare a bonurilor valorice este 15 decembrie, inclusiv.
Pina ieri, la nivel de judet, 1.331 de fermieri depusesera cereri de subventii sub forma de bonuri valorice, pentru o suprafata de 38.751 ha (doar aproape 10% din suprafata arabila a judetului- n.r.). Cele mai multe cereri au fost depuse la Centrul Local APIA Viziru, 491 (pentru peste 15.000 ha) iar cele mai putine, 178, la Movila Miresii, pentru aproape 4.400 ha.
1.374 de bonuri au fost deja distribuite catre beneficiari, cele mai multe fiind programate pentru achizitia de seminte, 700. Alte 289 de bonuri vor fi utilizate pentru aprovizionarea cu motorina si 341 cu ingrasaminte. Cele mai putine cupoane, 44, vor ajunge la furnizorii de pesticide. Valoarea totala a bunurilor distribuite deja depaseste 12 milioane de lei (120 miliarde de lei vechi).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu