Mergi la conţinutul principal

Peste 500 de absolvenţi brăileni vor susţine din nou bacalaureatul

• mai exact, 359 absolvenţi din seria curentă şi 189 absolvenţi din seriile anterioare s-au înscris să mai susţină o dată “examenul maturităţii” • probele scrise vor debuta pe 21 august

 

O nouă şansă pentru absolvenţii de liceu care nu au promovat bacalaureatul! Peste 500 de tineri s-au înscris să mai susţină o dată “examenul maturităţii”, în sesiunea de toamnă, asta după ce în sesiunea din iulie nu au reuşit să obţină media 6. Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, un număr de 548 candidaţi s-au înscris la examen, 359 candidaţi care au terminat anul acesta liceul şi 189 candidaţi din seriile anterioare.

Spre deosebire de sesiunea de vară, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, a doua sesiune va debuta cu probele scrise şi ulterior se vor desfăşura probele de evaluare a competenţelor. Astfel, prima proba scrisă, cea la limba şi literatura română, se va desfăşura pe 21 august, proba obligatorie a profilului are loc pe 23 august, iar testarea la alegere a profilului şi specializării pe 26 august. Competenţele la română au loc pe 27 şi 28 august, cele digitale între 30 august şi 2 septembrie, iar proba orală într-o limbă străină este programată pentru perioada 2-3 septembrie.

Primele rezultate se vor afişa pe 3 septembrie (până la ora 12:00), iar contestaţiile pot fi depuse în intrervalul orar 12.00-16.00. În perioada 3-6 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar pe 7 septembrie candidaţii vor afla dacă au promovat sau nu “examenul maturităţii”.

Reamintim că în sesiunea din luna iulie a examenului de bacalaureat s-au înscris 1.738 absolvenţi brăileni, iar la examen s-au prezentat 1.673 candidaţi. Din aceştia, 1.277 candidaţi au reuşit să promoveze iar 395 candidaţi au “picat” examenul. Precizăm că un absolvent a fost eliminat din examen. Aşadar, promovabilitatea în judeţul Brăila în prima sesiune a bacalaureatului este de 76,33%.

Pe licee, cea mai mare rată de promovare s-a înregistrat la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci” - 99,48%, urmat de Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” - 98,91%, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” - 98,25%, Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius” - 95.49% şi Colegiul Naţional “Ana Aslan” - 91,95%. La polul opus, toate liceele tehnologice au o promovabilitate sub 50%, cele mai slabe rezultate fiind la Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” şi Liceul Tehnologic “G. K. Constantinescu” - 0% rata de promovare.

În ceea ce priveşte numărul candidaţilor cu media 10, trei absolvente de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci” au obţinut media maximă: Ana Maria Buricea, Claudia Georgiana Căpriţă şi Diana Diaconu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, la nivel naţional rata finală de promovare a bacalaureatului este de 75,5%. În ceea ce priveşte promoţia curentă, s-au consemnat procente ridicate de promovare în sectorul 4 al Capitalei (84,92%), judeţele Bacău (83,77%), Cluj (86,36%), Brăila (83,36%), Braşov (82,81%) şi Municipiul Bucureşti (82,78%).

Reamintim că nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro