* în perioada 2-6 iunie 2020, inspectorii ITM Brăila au efectuat 86 de controale la fabricile de confecții * trei angajatori au primit amenzi de 90.000 de lei pentru că au primit ilegal la muncă 7 persoane * alte deficiențe constatate de inspectori: nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și neutilizarea echipamentelor de protecție * în alte cazuri, lucrătorii nu fuseseră instruiți cu privire la riscurile generate de SARS COV-2
Controale ITM la fabricile de confecții, finalizate cu amenzi totale de 93.000 de lei.
Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, în perioada 2-6 iunie 2020, Inspecția Muncii a dispus efectuarea de ample controale în muncipiul și județul Brăila, în cadrul Campaniei naționale pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care-și desfășoară activitatea în domeniile „fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte”.
Obiectivele acestei campanii au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la ITM; conștientizarea angajatorilor și angajaților în ceea ce privește respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; aplicarea și respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă; luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19; eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă.
Astfel, în perioada 2-6 iunie 2020, au fost efectuate nu mai puțin de 86 de controale ITM la peste 50 de angajatori brăileni care-și desfășoară activitatea în domeniile „fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încăltăminte”. Pentru deficiențele constatate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 93.000 lei, din care 90.000 lei pentru muncă „la negru” („primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sau ale căror CIM nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, sau persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial”). Potrivit ITM Brăila, pentru ”muncă la negru” au fost sancționați trei angajatori, după ce inspectorii au identificat aici 7 persoane angajate ilegal.
Alte deficiențe constatate: nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă; nerespectarea prevederilor HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor; neutilizarea echipamentelor individuale de protecție. Inspectorii au mai descoperit faptul că unii angajatori nu actualizaseră documentul de evaluare în vederea luării măsurilor pentru combaterea răspândirii SARS COV-2. În alte cazuri, angajatorii nu efectuaseră reinstruirea angajaților cu privire la riscurile generate de SARS COV-2.
„Referitor la activitatea de control din cadrul compartimentului SSM, au fost urmărite suplimentar față de dispozițiile Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, și dispozițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și HG 3577/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă”, a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.