Peste 47.000 euro, amenzile aplicate de ITM Brăila evazioniştilor prin muncă la negru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 47.000 euro, amenzile aplicate de ITM Brăila evazioniştilor prin muncă la negru

• luna trecută au fost depistate 26 de persoane care munceau fără forme de angajare • amenzile au fost usturătoare, mai ales că o modificare recentă la legislaţia în domeniul muncii a permis dublarea cuantumului maxim al sancţiunilor pentru muncă la negru aplicabile unei singure firme

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila continuă campania de descurajare a evaziunii fiscale prin muncă nedeclarată pe raza judeţului nostru. Potrivit raportului de activitate al instituţiei, în luna abia încheiată au fost derulate aproape 200 acţiuni de control, dintre care 99 având tematică în domeniul relaţiilor de muncă - RM şi 93 pe sectorul sănătate şi securitate în muncă - SSM, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 276.050 lei (264.550 lei în domeniul RM şi 11.500 lei în domeniul SSM) aproape dublu faţă de luna martie când suma totală a sancţiunilor disctate a fost de 148.100 lei (RM - 135.100 lei, SSM - 13.000 lei). “Au fost depistate 26 persoane care lucrau fără forme legale. În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 99 controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 264.550 lei, din care 217.550 lei pentru muncă nedeclarată, şi au fost sancţionaţi 36 de angajatori. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 93 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 11.500 lei”, ne-a declarat inspectorul şef al ITM Brăila, Liviu Arhire. De asemenea, sursa citată a punctat faptul că din 13 aprilie a intrat în vigoare o completare a Codul muncii potrivit căreia cuantumul maxim a amenzii ce poate fi aplicată unui angajator pentru muncă nedeclarată este de 200.000 lei.

Revenind la raportul de activitate pe luna trecută a ITM Brăila, documentul arată că în cadrul acţiunilor de control derulate au fost constatate deficienţe precum primirea la muncă de persoane fără a avea forme legale de încadrare, netransmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, a prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea timpul de muncă efectuat de salariaţi, neîntocmirea instrucţiunilor proprii SSM pentru activităţile desfăşurate, precum şi semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro