Mergi la conţinutul principal

Peste 4.500 de copii au fost abuzaţi anul trecut

• principalele forme de abuz sesizate au fost molestarea fizică, abuzul emoţional şi neglijarea • datele arată că aproape 1.900 au fost bătuţi de părinţi, rude, alţi adulţi sau colegi de şcoală • cele mai multe cazuri au fost înregistrate din judeţele Vrancea, Constanţa şi Teleorman iar cele mai puţine au fost sesizate din judeţele Bistriţa-Năsăud, Brăila, Mehedinţi şi Arad

 

Creşte numărul copiilor abuzaţi! Potrivit unui bilanţ al Asociaţiei Telefonul Copilului, anul trecut s-au înregistrat 4.565 de situaţii de abuz asupra copiilor şi adolescenţilor, abuz de tip bullying, violenţă în familie şi discriminare, numărul lor crescând cu aproape jumătate comparativ cu anul 2015. Mai mult, cea mai frecventă formă de abuz este agresiunea fizică, prezentă în 1.877 de cazuri, cu 46,75% mai multe faţă de anul 2015. 

În anul 2016, numărul total de apeluri înregistrate la Telefonul Copilului 116 111 a fost de 88.986, cu o treime mai mult faţă de anul precedent. Cele mai multe probleme semnalate au fost legate de nevoia de comunicare cu privire la exprimarea propriilor gânduri, temeri, sentimente legate de familie - 39,40%; probleme specifice adolescenţilor (criză de identitate, probleme sentimentale, dificultăţi în relaţionare, anxietăţi) - 32,88%; disfuncţionalităţi în familie - 19,29%; depresii şi tulburări de comportament - 4,94%; comportamente neadecvate manifestate prin gânduri/gesturi extreme - 3,49%. În bilanţ se arată că 72,85% dintre copii (44,29% fete şi 28,56% băieţi) au manifestat nevoia de suport psiho-emoţional, iar 27,15% dintre părinţi sau alţi adulţi au solicitat consiliere psihologică pentru îmbunătăţirea relaţiei copil – părinţi.

Principalele forme de abuz sesizate au fost molestarea fizică - 37,32%, abuzul emoţional - 25,93% şi neglijarea - 24,11%. Statisticile arată că părinţii recurg la bătaie pentru a-i disciplina pe cei mici, într-un procent de peste 70% agresorii copiilor fiind părinţii sau unul dintre părinţi. În 10% din cazuri agresorul a fost un alt copil, dar s-au semnalat şi situaţii în care “bătăuşii” au fost o altă rudă, un alt adult, concubin/concubină al/a unuia dintre părinţi, cadru didactic, asistent maternal sau membru al personalului centrului de plasament.

Sesizările legate de fenomenul bullying au înregistrat o creştere în procentaj de 25,41% faţă de anul trecut, respectiv 1.545 de cazuri. Formele în care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm, loviri, îmbrânciri, intimidare, denigrare şi insulte cu privire la statutul social. Aceste cazuri au avut loc, cu precădere, în şcoală sau grădiniţă - 81,96%, dar şi în mediul online sau în spaţiul public - 18,04%. Agresorii asociaţi abuzului de tip bullying au fost în marea majoritate alţi copii, iar într-un procent scăzut un cadru didactic sau un adult.

Copiii şi adolescenţii care au contactat 116 111 în anul 2016 provin din familii nucleare - 84,17%, familii monoparentale - 8,10%, familii extinse - 5,03%, respectiv familii adoptatoare, alte familii care au primit copii în plasament, precum şi copii ai căror părinţi au decedat - 2,70%.

În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cele mai multe cazuri au fost înregistrate din judeţele Vrancea, Constanţa, Teleorman, Vaslui, Neamţ, Bucureşti (sector 5), Dâmboviţa, Ilfov, Dolj, Olt, iar cele mai puţine au fost sesizate din judeţele Covasna, Harghita, Sălaj, Tulcea, Bihor, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Mehedinţi şi Arad.
Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, al carei scop este acela de a proteja copiii împotriva oricărei încercări de încălcare a drepturilor lor, împotriva oricărei forme de abuz. Cazurile pot fi sesizate la linia telefonică 116 111, disponibilă 7 zile din 7, între orele 08.00-00.00.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro