• proba scrisă a examenului va avea loc pe 17 iulie • cei mai mulţi candidaţi s-au înscris pentru posturile de educator şi învăţător, precum şi pentru disciplinele limba română, educaţie fizică şi matematică
Vara se apropie şi odată cu aceasta încep şi examenele pentru profesori. Anul acesta, examenul naţional de titularizare în învăţământ va avea loc în luna iulie, 403 profesori brăileni fiind aşteptaţi să susţină proba scrisă, conform centralizării făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. Pe discipline de examen, cei mai mulţi s-au înscris pentru a ocupa un post de educator (85 candidaţi) şi învăţător (54 candidaţi). Mulţi concurenţi sunt şi pentru disciplinele limba şi literatura română - 53 candidaţi, educaţie fizică şi sport - 45 candidaţi şi
matematică - 31 candidaţi.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe 17 iulie are loc proba scrisă a examenul de titularizare, urmând ca pe 23 iulie să se afişeze primele rezultate. Între 23 şi 24 iulie se pot depune contestaţii, iar pe 30 iulie vor fi publicate rezultatele finale. Repartizarea candidaţilor cu media de repartizare minimum 7, pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, este programată pentru ziua de 31 iulie.
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o şcoală. Pentru a se titulariza, deci pentru a ocupa un post pe o perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la examenul scris, cât şi la inspecţia la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor, deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi inspecţia în profilul postului.
Pe site-ul titularizare.edu.ro şi pe site-ul ISJ Brăila poate fi găsită lista posturilor scoase la concurs.
Reamintim că anul trecut, patru din zece profesori brăileni au picat la proba scrisă, adică nu au reuşit să obţină minim nota 7. Rata de promovare în sesiunea de anul trecut a fost de aproape 43%, sub media naţională de circa 50%.