Mergi la conţinutul principal

Peste 40 de brăileni au cerut ajutor Avocatului Poporului

în anul 2018 au fost înregistrate un număr de 41 de petiţii depuse de persoane care locuiesc în judeţul Brăila • periodic, reprezentanţii Avocatului Poporului - Biroul Teritorial Galaţi organizează întâlniri cu cetăţenii brăileni la sediul Prefecturii • oamenii nu se tem să vină cu reclamaţii, după cum se arată în situaţia care ne-a fost prezentată de AVP Galaţi

 

Avocatul Poporului este asaltat, dacă ne putem exprima astfel, cu petiţii din partea cetăţenilor brăileni. Periodic, reprezentanţii Avocatului Poporului (AVP) - Biroul Teritorial Galaţi organizează întâlniri cu cetăţenii brăileni la sediul Prefecturii. Am vrut să vedem dacă oamenii vin cu petiţii şi cam la ce se referă nemulţumirile acestora. Cele mai multe probleme sunt legate de dreptul de proprietate, însă au fost şi brăileni care au cerut ajutor pentru că nu primeau răspunsuri de la alte instituţii care ar fi trebuit să le rezolve unele probleme.

După cum ni s-a comunicat de la AVP Galaţi, în anul 2018 au fost înregistrate un număr de 41 de petiţii depuse de persoane care locuiesc în judeţul Brăila (26 în cadrul audienţelor, 9 prin poştă, 5 prin e-mail, 1 prin fax). Ni s-a transmis faptul că, în ceea ce priveşte obiectul sesizărilor, din punct de vedere statistic se face clasificarea prin raportare la articolele din Constituţie. Astfel, au fost 12 petiţii care vizau art. 44 (dreptul de proprietate privată); alte 11 petiţii – art. 52 (dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică); 6 petiţii – art. 47 (nivelul de trai); 3 - art. 21 (accesul liber la justiţie); 2 – art. 46 (dreptul la moştenire); 2 – art. 50 (protecţia persoanelor cu handicap); 2 – art. 51 (dreptul de petiţionare).

Alte 3 petiţii depuse la AVP au fost conform art. 36 (dreptul de vot); art. 41 (munca şi protecţia socială a muncii); art. 49 (protecţia copiilor şi a tinerilor).

Ultimele audienţe la Avocatul Poporului au avut loc în data de 18 ianuarie 2019, când s-au prezentat la audienţele acordate la sediul Instituţiei Prefectului Brăila 5 petenţi, 3 dintre aceştia depunând petiţii. “Toate petiţiile adresate instituţiei noastre au fost soluţionate, primind răspuns scris, demersuri către alte autorităţi publice fiind făcute doar în cazul celor care se încadrează în aria noastră de competenţă (9 dosare deschise)”, ne-a transmis reprezentantul AVP Galaţi.

 

Dosare soluţionate

Am cerut şi câteva exemple privind cauzele soluţionate de AVP Galaţi. Ni s-a transmis cazul unui brăilean care a fost victimă a unui accident rutier şi nu reuşea să primescă despăgubirile de la cel vinovat şi condamnat, a unei persoane care astepta răspunsul de la o primărie din judeţ, însă aceasta nu mai venea, dar şi a altor persoane care aşteptau în zadar răspunsuri de la anumite instituţii. “Un petent, victimă a  unui accident de circulaţie, ne-a solicitat sprijinul pentru a obţine de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor plata despăgubirilor obţinute prin sentinţa penală de condamnare a vinovatului (daune materiale şi morale), motiv pentru care am cerut instituţiei respective date despre stadiul de soluţionare a dosarului de daune întocmit. O petentă a reclamat lipsa de răspuns a unei primării din judeţ la o solicitare de emitere a unui titlu de proprietate. În urma demersului nostru, primăria a reanalizat documentele doamnei şi a constatat lipsa unor acte, solicitându-i acesteia completarea petiţiei pentru a putea formula răspuns. Un petiţionar ne-a sesizat lipsa unui răspuns la o petiţie trimisă Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, petiţie remisă spre soluţionare Casei Naţionale de Pensii Publice. În cadrul dosarului întocmit, CNPP ne-a pus la dispoziţie situaţia răspunsurilor la numeroasele solicitări ale petentului. Un petiţionar a reclamat nesoluţionarea contestaţiei împotriva unei decizii a Casei Judeţene de Pensii Brăila. Ca rezultat al demersului nostru, Casa Naţională de Pensii Publice ne-a comunicat că a soluţionat contestaţia în cauză”, se arată în răspunsul transmis de AVP Galaţi.

După cum v-am informat, brăilenii care vor să facă sesizări la Avocatul Poporului au posibilitatea de a merge în audienţele programate la sediul Prefecturii Brăila. Reprezentanţii Biroului teritorial Galaţi al instituţiei îi aşteaptă pe cetăţenii care au de reclamat anumite probleme cu care se confruntă. Persoanele interesate sunt rugate să se prezinte cu o petiţie din care să rezulte pe scurt problemele şi documentele justificative, în copie. Audienţele sunt anunţate din timp de către AVP şi au fost de fiecare dată mediatizate în Cotidianul Obiectiv - Vocea Brăilei tocmai ca oamenii să ştie când pot merge la întâlniri. Avocatului Poporului i se poate adresa orice persoană, printr-o petiţie, dacă apreciază că i s-au încălcat drepturile garantate de Constituţie prin acte şi fapte administrative ale autorităţilor publice. Petiţia se poate trimite prin poştă, prin e-mail sau se poate depune personal în cadrul audienţelor. Petiţiile adresate Avocatului Poporului se soluţionează gratuit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro