"Cetatenii romani si bulgari sosesc in Marea Britanie pentru a munci, contribuind la succesul economiei, afacerilor si serviciilor financiare, in calitate de specialisti, dar si in domenii precum industria de divertisment si a turismului", mentioneaza comunicatul citat.
"Este prea devreme pentru a evalua impactul total al aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, din acest motiv am decis sa mentinem restrictiile pentru inca un an. Informatiile noastre ne indica faptul ca politica de restrictionare a accesului pe piata britanica a muncii ne ajuta sa ne asiguram ca doar cei care au ceva de oferit Marii Britanii pot munci aici", a declarat ministrul Imigratiei, Liam Byrne.
"Vom continua sa monitorizam restrictiile. Din acest motiv vom infiinta un Comitet independent de Consultanta in domeniul Imigratiei pentru a vedea cum poate fenomenul migratiei acoperi deficitul de forta de munca calificata si, alaturi de acesta, Forumul pentru Impactul Migratiei, care si-a inceput activitatea in iunie pentru a monitoriza impactul social al imigratiei", a adaugat el.
In ultimul trimestru al anului 2007, autoritatile britanice au primit 1.260 de cereri de eliberare de permise de munca de la imigrantii romani si bulgari, din care au aprobat doar 860. Un numar de 53 de procente dintre aceste cereri au fost depuse de cetateni romani. Circa 68 la suta din numarul total de cereri au fost depuse de imigranti romani si bulgari care au vrut sa demonstreze ca formarea lor profesionala corespunde criteriilor de selectie impuse de autoritatile britanice.
Un numar de 214.510 de cetateni din cele opt state est-europene care au aderat la UE in 2004 au depus cerere pentru eliberarea unui permis de munca in 2007, in scadere fata de 2006.