• numărul depăşeşte media obişnuită înregistrată în anii precedenţi, care era undeva la 20.000 de persoane • în prezent, DSP nu mai are vaccinuri antigripale, iar la medicii de familie nu sunt mai mult de 1.200 de doze • gripa ocoleşte judeţul Brăila, dar a provocat două decese în judeţul Galaţi şi unul în Arad
Gripa a speriat brăilenii şi i-a făcut să conştientizeze necesitatea vaccinului antigripal. În acest sezon rece, s-au imunizat 30.642 persoane, în condiţiile în care media anuală nu depăşea 20.000 de persoane, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. “Marea conştientizare” a lăsat DSP cu stocul pe zero pentru acest vaccin, iar la cabinetele medicilor de familie mai sunt, în prezent vreo 1.200 de doze. “Oamenii au înţeles că în acest mod se pot proteja pe ei înşişi, dar şi pe cei dragi, apropiaţi, în faţa acestei boli”, ne-a declarat Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.
Probabil asta ar fi una dintre explicaţiile pentru care judeţul nostru este ocolit de gripă, boală care a răpus deja trei persoane - un bărbat de 53 de ani şi o femeie de 51 de ani din judeţul Galaţi şi un bărbat de 33 de ani din Arad care nu avea probleme anterioare de sănătate - şi a îmbolnăvit alţi 67 de români din judeţele Alba, Argeş, Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi şi municipiul Bucureşti.
În ceea ce priveşte infecţia respiratorie acută, această viroză se menţine la o medie de 320 de îmbolnăviri pe săptămână în rândul brăilenilor. Spre exemplu, în prima săptămână din anul 2019 s-au înregistrat 324 cazuri de îmbolnăvire, cu doar 4 cazuri mai mult faţă de perioada sărbătorilor de iarnă. Iar cei mai mulţi brăileni au contactat infecţii respiratorii acute în perioada 22-28 octombrie 2018, 423 la număr, săptămână în care temperaturile au scăzut brusc. Ce-i drept, în cursul lunii decembrie a anului trecut, dar şi în prima săptămână din ianuarie 2019, numărul persoanelor internate săptămânal în spital din cauza infecţiilor respiratorii nu a coborât sub 30. Spunem asta pentru că au existat intervale de timp când la spital nu ajungeau mai mult de 13-15 persoane pe săptămână.
Despre pneumonii putem spune că numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut semnificativ de la începutul iernii faţă de luna octombrie. De la 80-90 de cazuri săptămânale s-a ajuns la 130-140 şi chiar au fost săptămâni când au existat şi 160-170 de persoane diagnosticate cu pneumonie într-o săptămână. În primele zile din ianuarie au fost 145 de brăileni diagnosticaţi cu această boală.
Totuşi, temperaturile rămân scăzute pentru următoarea perioadă. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a oferit câteva sfaturi pentru a ne proteja de frig, cel mai important: să purtăm îmbrăcămintea potrivită. Spre exemplu, pentru vreme rece este recomandat să purtăm o haină sau două impermeabile, pantaloni lungi şi încălţăminte impermeabilă. Dacă e vreme friguroasă, ar fi bine să purtăm haine în 2-3 straturi impermeabile, pantaloni în două straturi, căciulă şi mănuşi şi ghete impermeabile. Cât în ceea ce priveşte vremea geroasă, DSU ne recomandă să purtăm haine cu mai mult de trei straturi, dintre care unul impermeabil, anti-vânt, pantaloni în trei straturi, căciulă şi mănuşi şi ghete impermeabile.