• Direcţia Agricolă Brăila este deja în campanie de promovare a Programului de sprijin pentru tomate, demarat de guvernarea PSD • instituţia locală şi-a planificat o serie de întâlniri cu potenţialii beneficiari în mai multe comune din judeţ • până acum sunt deja 40 de legumicultori brăileni interesaţi de acest program
Direcţia Agricolă Brăila derulează în această perioadă, în întreg judeţul, o acţiune de promovare a programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, de identificare a potenţialilor beneficiari producători agricoli şi încurajarea lor în sensul accesării schemei de ajutor financiar. La nici două săptămâni de la intrarea în vigoare a Programului amintit, la nivel naţional au fost primite 1.097 de cereri de înscriere în program, din 35 de judeţe, inclusiv Brăila.
După cum a explicat şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Brăila, Traian Cişmaş, acţiunea de promovare, pe care instituţia locală o desfăşoară începând de săptămâna trecută, a stârnit deja interesul a 40 de producători agricoli locali, iar dintre aceştia, 10 au făcut deja pasul decisiv în sensul depunerii cererii de accesare a Programului. “Campania noastră a fost demarată încă de săptămâna trecută. Astfel, spunem noi, am acoperit cam întreg judeţul şi bazinele legumicole tradiţionale de la noi. În cadrul acestor întâlniri le prezentăm principalele avantaje în urma accesării programului, dar punem accent şi pe partea de criterii de eligibilitate. De altfel, în faza a doua a acţiunii noastre îi vom ajuta cu pregătirea dosarelor pe cei care se hotărăsc să acceseze programul. Până acum avem o listă cu 40 de potenţiali beneficiari”, ne-a declarat sursa citată.
Avantajele schemei de minimis la tomate
După cum se cunoaşte, producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, printr-un program guvernamental, iniţiat de PSD, să cultive tomate în spaţii protejate, însemnând sere, solarii, astfel încât aceştia să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Totul se întâmplă în cadrul unei scheme de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, precum şi producătorilor agricoli persoane juridice. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minim 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripţionată “Program susţinere tomate, 2017” şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării; să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii; să valorifice producţia în perioadele ianuarie - mai inclusiv, şi noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane lei, contravaloarea a 40 milioane de euro, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Pentru cei interesaţi, cererile şi documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene.
Prin acordarea ajutorului de minimis se urmăreşte obţinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piaţa europeană, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor de materii prime, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri.