Direcţia de Sănătate Publică Brăila a primit 3.300 doze de vaccin anti-HPV pentru campania de prevenire a cancerului de col uterin în rândul elevelor din clasele a VI-a şi a VII-a, care a fost reluată de Ministerul Sănătăţii. Această decizie a fost luată după ce, peste jumătate dintre părinţii intervievaţi pe acest subiect au răspuns că sunt de acord cu vaccinarea anti-HPV (Human Papilloma Virus) a fetelor lor. Prima doza de vaccin le va fi administrata elevelor în săptămâna 23-30 noiembrie 2009, urmând ca în lunile ianuarie şi mai 2010 să le fie administrate a doua şi a treia doză. Se va proceda similar altor campanii şcolare de vaccinare: data în care se face vaccinul este anunţată cu câteva zile înainte, iar copiii îşi vor anunţa părinţii despre acest lucru. Fetiţele vor fi vaccinate de către medicul şcolar sau, după caz, de către medicul de familie care are în arondare şcoala respectivă. "Am colaborat cu medicii şcolari şi, din câte se pare, nivelul de acceptabilitate în rândul părinţilor este destul de scăzut. Numai 150-160 de fete au acceptul părinţilor de a fi vaccinate. Sperăm ca pe parcursul derulării campaniei, părinţii să fie mai informaţi şi să fie de acord cu vaccinarea", a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DSP Brăila.
Anul trecut, peste 70 la sută dintre părinţi au refuzat să îşi imunizeze fetiţele, susţinând ca nu au fost suficient de informaţi. La nivelul judeţului Brăila, doar părinţii a 11 fete au consimţit ca acestea să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin. DSP Brăila a primit anul trecut 1.550 de doze de vaccin, pentru cele 1.550 de eleve de clasa a patra care ar fi trebuit vaccinate împotriva virusului HPV.
Acum, fetiţele de nouă ani au scăpat de vaccinare. Urmează să fie imunizate elevele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani şi nu cele de până în 11 ani. În România, şase femei mor în fiecare zi, din cauza cancerului de col uterin, boală cu care sunt diagnosticate anual peste 3.000 de românce. Statisticile plasează România pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de col uterin.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, "vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi internaţionale pentru că este foarte util, eficient şi sigur". Părinţii pot obţine mai multe informaţii asupra acestui vaccin la adresele: www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro, dar şi la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008, consultând materialele de informare disponibile în şcoli, sau direct de la medicii vaccinatori şi cei de medicină scolară, în cadrul şedintelor cu părinţii.