Peste 27.000 teste rapide pentru unitățile de învățământ din Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 27.000 teste rapide pentru unitățile de învățământ din Brăila

* vinerea trecută, Centrul Național de Coordonare și Conducere a intervenției a decis ca școlile să primească teste antigen SARS-CoV-2 pentru a testa elevii atunci când apar simptomele infecției * părinții trebuie să își dea acordul pentru testare

 

Unitățile de învățământ din Brăila vor primi teste rapide pentru a depista infecțiile cu noul coronavirus. Asta s-a decis vinerea trecută, atunci când a fost adoptat un ordin al Centrului de Coordonare și Conducere a Intervenției, prin care 1,38 milioane de teste antigen rapide au fost atribuite Direcțiilor de Sănătate Publică și de acolo vor ajunge în școli, pentru testare.

Potrivit documentului, 27.600 de teste vor ajunge în școlile brăilene, repartizate de la spitale și de la alte instituții din Brăila din domeniul sănătății, acolo unde sunt deja pe stoc. Concret, de la Unitatea de Primiri Urgențe Brăila ar urma să fie transferate pentru școli 10.100 teste rapide, de la Spitalul Județean de Urgență Brăila 5.400 teste, de la Spitalul de Psihiatrie 1.600 teste, de la Spitalul de Pneumopftiziologie 1.700 teste, de la Serviciul Județean de Ambulanță 6.800 teste, iar de la Direcția de Sănătate Publică 2.000 teste rapide.

Trebuie menționat că aceste cifre prezentate în ordin vor suferi modificări. Mai exact, de la momentul raportării stocurilor de teste și până la apariția ordinului spitalele au trebuit să le folosească pentru suspecții de Covid-19, iar în realitate vor fi distribuite în școli ceva mai puține teste.

“Este un ordin prin care unitățile spitalicești, UPU, Spitalul Județean etc., transferă cu titlu gratuit către DSP un anumit număr de teste antigen SARS-CoV-2, deci cele rapide, iar DSP-ul le predă pe bază de proces verbal la unitățile de învățământ. Va fi un număr puțin mai mic pentru că, probabil, de la data raportării și până la sosirea ordinului în județ s-au mai consumat din ele 10, 15, 100 teste. Și atunci e clar că se va face distribuția în funcție de testele antigen pe care le au la momentul primirii ordinului”, ne-a declarat col. Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU “Dunărea” Brăila.

Cum și Primăria și-a arătat disponibilitatea de a cumpăra teste rapide pentru școli, am luat legătura cu viceprimarul Doinița Ciocan pentru a ne explica cum stau lucrurile. Acesta ne-a declarat că situația s-a schimbat între timp, în sensul că există un protocol de testare rapidă a elevilor, iar testele se asigură școlilor de către DSP Brăila.

“Săptămâna trecută, ne-am arătat disponibilitatea de a achiziționa aceste teste pentru școli, pentru rapiditate, prin intermediul cabinetelor școlare, și am spus că vom face orice ține de noi în așa fel încât să avem din prima astfel de teste. Numai că am purtat o discuție cu cei de la Direcția de Sănătate Publică Brăila și lucrurile s-au schimbat după ce, vineri seara, a apărut o reglementare. Astfel, în conformitate cu protocolul de testare rapidă antigen Covid-19, care a fost transmis de către Ministerul Sănătății către unitățile școlare, testele rapide vor fi puse la dispoziția unităților de învățământ de către DSP-urile județene, respectiv al municipiului București. Aceasta e ultima reglementare pe care toată lumea o respectă. Ne dorim ca testele să nu fie folosite, în sensul că ne dorim să fie copiii sănătoși”, ne-a declarat viceprimarul Doinița Ciocan.

 

Cum se va face testarea rapidă a elevilor?

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și Sănătății, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare, iar elevii pot fi testați cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale ale școlilor. Pentru testare, în cazul minorilor, este nevoie însă de consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Pot fi testați cu teste antigen rapide și cadrele didactice și alți angajați ai unității școlare care prezintă simptome specific SARS-CoV-2 în timpul orelor de curs.

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu ne-a declarat că există medici sau asistenți în fiecare cabinet medical din școli.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro