• cum au scăzut temperaturile, cum a crescut și adresabilitatea la medicii de familie din cauza răcelilor de sezon, dar și a pneumoniilor • conform centralizărilor puse la dispoziție de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, la început de sezon rece au fost înregistrate peste 200 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii și aproape 50 de pneumonii, fiind și pacienți cu forme mai severe care au necesitat internarea • partea bună este că la Brăila nu a fost înregistrat, până acum, niciun caz de gripă
Sezonul rece și-a pus deja amprenta la Brăila. În numai o săptămână, medicii au avut peste 250 de pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS) și pneumonii, unele care au necesitat chiar și spitalizarea. Vorbim, mai exact, de săptămâna 2 octombrie – 8 octombrie 2023, când la Brăila au fost înregistrate 210 cazuri de IACRS, cele mai multe din grupele de vârstă 15-49 de ani, unde au fost raportați 55 de pacienți, 2-4 ani, unde au fost înregistrate 29 de astfel de diagnostice, dar și 50-64 de ani, unde au fost centralizate 18 cazuri.
Totodată, în prima săptămână din octombrie, au mai trecut pragul cabinetelor medicale din Brăila și 46 de pacienți depistați cu pneumonii, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la grupele de vârstă 15-49 de ani și peste 65 de ani. Totuși, au fost afectate toate grupele de vârstă, chiar și copiii sub 1 an, la această categorie fiind raportate două cazuri de pneumonii. În ceea ce privește spitalizările, în același interval de timp, medicii brăileni au decis internarea a 12 pacienți cu pneumonii, cei mai mulți bolnavi având peste 50 de ani.
Vestea bună este că, în același interval de referință, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. Nici în ceea ce privește vaccinurile antigripale nu trebuie să ne facem griji deocamdată, pentru că deja există aceste seruri în farmacii, de unde pacienții eligibili trebuie să le ridice, mai nou, cu ajutorul unei rețete de la medicul de familie.
În ceea ce privește tipul de compensare, grupele de risc vor avea gratuitate, respectiv pacienții cu afecțiuni cronice, persoanele care au peste 65 de ani, gravidele, copiii și bătrânii din centrele de ocrotire, precum și personalul medical sau personalul de îngrijire care lucrează în aceste centre. Iar cei cu vârsta între 50 și 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50% la achiziția vaccinului.
Reamintim că anul trecut, pentru sezonul rece, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent și peste 34.000 dintre acestea au ajuns la Brăila. Anul acesta, autoritățile au schimbat metodologia de imunizare a populației, pentru a elimina din birocrație, aplicând mecanismul de compensare directă. Astfel, vaccinurile antigripale sunt ridicate, exclusiv, din farmacii de către pacienți. Aceștia vor putea fi inoculați fie la medicul de familie, fie direct în farmacie, doar că în Brăila, deocamdată sunt doar trei acreditate în acest sens.