* este vorba despre cei amendați din cauza formularului digital de intrare în țară (PLF) * cei care au plătit deja își pot primi banii înapoi, cei care nu au plătit scapă definitiv de acest stres * asta după ce amenzile pentru necompletarea PLF au fost anulate, potrivit unei legi promulgate recent de către președintele Klaus Iohannis * Legea 257/2022 privind anularea amenzilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe 27 iulie a.c. și a intrat deja în vigoare
Statul își dă singur peste mână! Acum restituie banii încasați din amenzi pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF). Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care se anulează amenzile aplicate pentru necompletarea PLF şi returnarea tuturor sumelor încasate din plata acestor amenzi.
Legea prevede măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. „Amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr.22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare”, după cum se arată în actul normativ.
De asemenea, sumele de bani achitate până acum se restituie la cerere, solicitare pe care contravenientul trebuie să o depună la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens. Asta înseamnă că, în cel mai bun scenariu, începând cu 16 august și până în noiembrie, cei care au plătit amenzile primite pentru necompletarea formularului PLF își vor primi banii înapoi. Numai la Brăila vorbim de 2.331 de procese verbale de contravenție emise de către Direcția de Sănătate Publică, a căror valori depășesc 3,6 milioane de lei. 3.682.500 de lei, mai exact. O sumă exorbitantă, care se întoarce în buzunarele brăilenilor! Sau rămâne, în cazul în care amenzile nu au fost achitate.
După intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de români au fost amendați contravențional, după ce s-au întors din străinătate, pentru că nu au completat formularul fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au știut cum să acceseze platforma sau pentru că, dintr-o eroare tehnică sau problemă birocratică, datele acestora nu au ajuns la DSP.
Deși inițial plafonul de acordare a amenzilor era între 2.000 și 3.000 de lei, după nici două luni pragul minim a fost scăzut la 500 de lei. Guvernul a introdus excepții la formularul PLF și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.
Formularul PLF a fost introdus în luna decembrie 2021 și eliminat în luna martie 2022, când în România a încetat starea de alertă. La scurt timp, proiectul de lege privind anularea amenzilor încasate de stat pentru PLF-uri a fost adoptat de Senat, ulterior primind și votul Camerei Deputaților, pe 29 iunie a.c. , având și susținerea coaliției de guvernare.
Legea 257/2022 , care stabilește că amenzile contravenționale date pentru necompletarea formularului PLF și neplătite până acum se anulează și se scad din evidențele organelor de executare a fost publicată în Monitorul Oficial pe 27 iulie a.c. și a intrat deja în vigoare.