Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste 2.000 de femei, rapite in Irak in ultimii trei ani

Cel putin 2.000 de femei au fost rapite in Irak dupa inlaturarea de la putere a regimului condus de Saddam Hussein, in aprilie 2003, a afirmat, miercuri, la Bagdad, purtatoarea de cuvint a organizatiei "Libertate pentru femeie", Yanar Mohammad, transmite AFP.
"Cel putin 2000 de femei au fost rapite in cursul ultimilor trei ani", unele dintre ele au fost "vindute" in Irak sau in strainatate, a declarat Mohammad in cadrul unei conferinte desfasurate cu ocazia Zilei internationale a femeii.
Potrivit acesteia, alte 200 de femei sint detinute in continuare in inchisoarea Khadhimiya, din nordul Bagdadului, fiind supuse la "rele tratamente".
Yanar Mohammad a subliniat ca "de la inceputul asa-zisei eliberari si democratizari a tarii, numarul incalcarilor drepturilor femeilor a crescut semnificativ, devenind mult mai mare decit in timpul dictaturii" lui Saddam Hussein si a Partidului Baas.
"Crimele comise de fortele de ocupatie si de gruparile islamiste, dar si traditiile constituie un obstacol pentru promovarea femeii si a drepturilor acesteia", a comentat Yanar Mohammad.
Intr-un mesaj difuzat cu ocazia Zilei internationale a femeii, presedintele irakian, Jalal Talabani, a afirmat ca va depune eforturi pentru ca egalitatea intre cele doua sexe sa devina realitate dar si pentru crearea conditiilor necesare emanciparii femeilor.
"Femeia trebuie sa-si indeplineasca rolul care ii revine, opunindu-se terorismului si discordiei", precizeaza declaratia, adaugind ca femeile pot promova viata politica si economica si pot accede acces la functii inalte in cadrul administratiei statului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii