Conducerea Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă Brăila din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului a anunţat că a menţinut un ritm constant de vizare a carnetelor de rentier, circa 400 zilnic. Practic, după primele 5 zile de la declanşarea campaniei anuale de certificare a continuităţii dreptului la rentă în cazul beneficiarilor aflaţi în baza de date, numărul total de carnete vizate este de aproximativ 2.220, ceea ce înseamnă aproximativ un sfert, raportat la numărul total de dosare - 8.300. Această primă săptămână a fost una deosebit de dificilă pentru salariaţii biroului de rentă, întrucât îmbulzeala creată de beneficiari i-a aglomerat la maxim. De altfel, în prima zi a săptămânii, în învălmăşeala creată de zecile de bătrâni care au luat cu asalt biroul local al Agenţiei Domeniilor Statului pentru a-şi viza carnetele, au fost sparte geamurile de la intrarea în Palatul Agriculturii. La vremea respectivă, conducerea biroului de rentă agricolă a explicat că oamenii au venit în număr mare chiar din prima zi pentru a se asigura că vor fi primii care primesc banii. Aceasta în contextul în care plata se face în ordinea vizării anuale. Cei care îşi vizează în această lună carnetele vor fi printre primii care vor primi în primăvară banii ce li se cuvin.
După 5 zile de la declanşarea acestei isterii lucrurile s-au mai calmat şi chiar dacă în continuare este aglomeraţie, cel puţin nu mai este haosul din prima zi. Aşa cum a explicat conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, la acest moment ordinea vizării se stabileşte în baza unei liste unde beneficiarii se înscriu în ordinea sosirii.
Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită unui rentier agricol care înstrăinează sau arendează terenurile aflate în proprietatea sa, având siguranţa unei surse viagere de venituri garantată de stat. Cuantumul rentei viagere este echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar înstrăinat sau 50 euro/an pentru fiecare hectar dat în arendă. De renta viageră beneficiază proprietarii a maximum 10 hectare de teren, în vârstă de peste 62 de ani, care au înstrăinat suprafeţele respective sau au încheiat contracte de arendă.