Mergi la conţinutul principal

Peste 200 de cazuri de varicelă la Brăila

* conform situației centralizate transmisă de conducerea Direcției de Sănătate Publică Brăila, în luna aprilie, cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în mediul urban, respectiv 199, și doar 14 cazuri în mediul rural * din fericire, în Brăila, au fost raportate doar forme ușoară de boală, care nu au necesitat internarea * medicii precizează că aceste cazuri de varicelă nu au nicio legătură cu variola maimuței, boala care provoacă îngrijorare la nivel mondial

 

Într-o singură lună, medicii brăileni au înregistrat 213 cazuri de varicelă. Conform situației centralizate transmisă de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, în luna aprilie, cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în mediul urban, respectiv 199 și doar 14 cazuri în mediul rural. De asemenea, cea mai afectată grupă de vârstă a fost 5-9 ani, unde au fost semnalate 105 cazuri de îmbolnăviri. Totodată, au mai fost raportate 38 de cazuri de varicelă la grupa de vârstă 0-4 ani, alte 45 de cazuri la grupa 10-14 ani, 9 cazuri la grupa 15-19 ani, 3 cazuri la grupa 20-24 de ani, 8 cazuri la 25-34 de ani, 3 cazuri la grupa 35-44 de ani și 2 cazuri la grupa de vârstă 45-54 de ani. Chiar dacă și adulții au contactat boala, au fost totuși forme ușoare, care nu au necesitat spitalizare, după cum ne informează directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

Potrivit medicilor, varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Perioada de incubație poate fi cuprinsă între 10 și 21 de zile, dar în majoritatea cazurilor este o perioadă de două săptămâni. În ceea ce privește contagiunea, unii specialiști susțin că aceasta este maximă cu două, trei zile înainte de apariția erupției pe corp, dar continuă și în timpul formării veziculelor până la momentul în care se desprinde ultima crustă. Și, dacă până acum boala era întâlnită cel mai frecvent iarna și primăvara, se pare că, în ultimii ani, s-a extins perioada în care este diagnosticată sau depistată varicela.

În cazul în care ați depistat boala, se recomandă să vă izolați pentru a nu transmite virusul mai departe, iar de restul se va ocupa medicul de familie, care ar trebui să vă monitorizeze evoluția stării de sănătate, chiar dacă este vorba despre copii sau adulți. Cum recunoaștem varicela? ”La început apar pe piele niște macule, cum le spunem noi la acele bubițe roșii, care în două, trei zile, devin vezicule, adică se umplu cu lichid. Poate să apară mâncărime, poate să apară febră. De asemenea, bubițele pot apărea și pe mucoase, cum ar fi în cavitatea bucală, în gură. Mai pot apărea în pielea capului, tălpi, oriunde. Eu le recomand pacienților, în primul rând, să stea izolați, să nu dea și la alte persoane. De exemplu, gravidele sau pacienții cu imunitate scăzută, care iau medicamente și sunt imunodeprimați au un risc de forme mai severe. Și, în rest, se administrează Paracetamol, Ibuprofen pentru febră”, a explicat medicul de familie din Brăila, Raluca Vodă, pentru cotidianul ”Obiectiv”.

Ca mijloc de prevenție, medicii spun că vaccinarea este cea mai bună metodă de a ne proteja sau de a face forme mai ușoare a bolii. Însă, din păcate, imunizarea împotriva varicelei nu este în schema națională completă de vaccinare a copiilor, dar serul se poate achiziționa din farmacii și administra la medicul de familie. ”Ca metodă de prevenție avem vaccinările opționale (...) În alte țări, imunizarea împotriva varicelei este în schema completă de vaccinare, la noi nu”, a conchis medicul Raluca Vodă. Întrebată dacă această boală are vreo legătură cu variola maimuței (Monkeypox-MPX), pentru a elimina orice urmă de îndoială, aceasta a spus clar: ”NU, nu are nicio legătură”. Așadar, din acest punct de vedere, nu sunt motive de îngrijorare, la Brăila.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro