La sfirsitul anului trecut, imediat dupa lansarea oficiala a Programului "Fermierul", la nivelul judetului Braila, a fost infiintat un birou special, in care ingineri consultanti ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) si specialisti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) ofera informatii complete producatorilor care doresc sa acceseze acest program. Pina vineri, operatorii din cadrul Biroului "Fermierul", ce functioneaza in sediul Palatului Agriculturii, au acordat consultanta unui numar de 572 de producatori agricoli. Acestia si-au aratat interesul pentru investitii in: unitati de prelucrare - 14 (din care prelucrarea laptelui - 10 persoane, a carnii - 2 si prelucrarea cerealelor - 2); horticultura - 20 persoane, pomicultura - 11 persoane, sere - 42 persoane, ferme de vaci - 205 persoane, ferme de oi si capre - 67 persoane, ferme de porci - 35 persoane, ferme vegetale - 125 persoane, ferme de pui - 6; activitati mestesugaresti - 8 persoane, ferme de melci - 24 persoane, apicultura - 14 persoane, acvacultura - 5 si ciuperci - 1 persoana. In total, 572 de potentiali investitori braileni si-au aratat interesul pentru promovarea unui proiect finantat prin Programul "Fermierul", din care 14 persoane pe Masura 1.1 a Programului "Sapard", "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", 507 pe Masura 3.1. "Investitii in exploatatii agricole" si 51 pe Masura 3.4 " Dezvoltarea si diversificarea activitatilor care sa genereze activitati multiple si venituri alternative".
6.000 miliarde de lei pentru cofinantarea proiectelor "Sapard"
Pentru 2006, Ministerul Agriculturii a alocat pentru Programul
"Fermierul" suma de 7.000 de miliarde lei vechi, adica aproximativ
200 milioane euro. Din suma totala, aproximativ 6.000 miliarde de lei vor fi folositi pentru cofinantarea proiectelor "Sapard", iar restul de aproximativ 1.000 miliarde de lei, va merge tot pentru subventii, dar pe alt gen de proiecte, in prezent considerate neeligibile de catre "Sapard".
Daca banii primiti prin programul "Sapard" sint fonduri nerambursabile, banii primiti prin Programul "Fermierul" reprezinta credit bancar, deci trebuie returnati, numai ca, in acest caz, producatorul agricol are anumite avantaje. In primul rind creditul este pe termen lung, pina la 10 ani si se acorda o perioada de gratie de 1 pina la 5 ani, in functie de domeniul in care se face investitia. Prin intermediul Programului "Fermierul" pot fi realizate: ferme de animale (vaci de lapte, porci, oi, pasari); ferme vegetale (productie de griu, porumb, cartofi etc.); se pot cumpara tractoare, combine, semanatori, motocositori etc.; se pot infiinta: plantatii de pomi fructiferi, de vita de vie etc., ferme piscicole (crapi, pastravi, sturioni etc); se pot infiinta pensiuni rurale; se poate realiza o afacere pe segmentele agricultura ecologica sau produse traditionale; se pot infiinta crescatorii de ciuperci; se pot cultiva plante medicinale sau plante textile; si orice alta afacere din agricultura, care poate cuprinde productie si procesare.