• dintre aceştia, 44 sunt copii • şeful DSP Brăila avertizează că oamenii trebuie să respecte şi câteva reguli, mai ales când merg în locuri ce nu intră în competenţa primăriilor pentru a fi aplicate tratamente de dezinsecţie
Foarte mulţi brăileni au fost înţepaţi de căpuşe de la 1 aprilie şi până în prezent. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila s-au prezentat până acum 210 persoane, dintre care 166 de adulţi şi 44 de copii. Din fericire, nu a fost vorba de cazuri grave, iar o simplă vizită la medic i-a însănătoşit.
Gabriel Ciochină, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, a ţinut să precizeze că tratamentele de dezinsecţie nu sunt singurele care ar trebui să rezolve problema muşcăturilor de căpuşe, ci şi grija oamenilor de a se proteja în faţa acestor incidente, respectând nişte reguli simple. De exemplu, purtarea unei vestimentaţii corespunzătoare atunci când merg în locuri care nu intră în competenţa primăriilor pentru a fi stropite anti-insecte. “Comunicăm tuturor primăriilor, inclusiv Primăriei Municipiului, să facă dezinsecţii. Însă ploile îi ţin pe loc, căci toată lumea ştie că, dacă plouă, nu se pot face aceste tratamente de dezinsecţie. O persoană din cadrul DSP chiar merge pe teren şi verifică aplicarea tratamentului. Însă şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că indiferent de situaţie, şi ei trebuie să-şi ia măsuri de precauţie, mai ales când ştiu că merg într-o zonă care nu este stropită de autorităţi. Oamenii trebuie să ştie că au nevoie de un pantalon lung şi să nu se ducă unde este vegetaţie înaltă. Din păcate, apar şi situaţii când persoanele nu ţin cont de aceste reguli şi ajung să fie înţepate de căpuşe”, ne-a declarat şeful DSP Brăila.
Reamintim că ultima dezinsecţie a avut loc la începutul acestei veri, apoi ploile săptămânale au încurcat autorităţile în planul de a scăpa Brăila de insecte şi de a aplica tratamente.
Specialiştii în domeniu ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată la ieşirile în spaţii verzi, să aplicăm repelenţi atât pe piele, cât şi pe haine, iar în momentul în care ne întoarcem din locuri verzi, să ne analizăm corpul cu atenţie pentru a nu ne fi ales cu “musafiri”. Dacă suntem înţepaţi de căpuşe, trebuie să ne adresăm cât mai repede unui serviciu de urgenţe.