Concret, la Braila, pina in prezent au fost achizitionate 25 de grupuri de muls, in valoare de 533 milioane de lei, 6 generatoare electrice, in valoare de 169 milioane de lei si 10 tocatoare de furaje in valoare de 700 milioane de lei. De precizat ca la Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Braila mai sint depuse cereri pentru inca 9 grupuri de muls, 4 generatoare, 5 motocositoare si 9 tocatoare.
Cine si in ce conditii poate primi subventie
Conform HG nr. 785/2005, beneficiarii programului sint: asociatiile locale ale crescatorilor de animale, constituite juridic, pe specii, cu reprezentare judeteana si crescatorii persoane fizice care detin in exploatare animale pentru lapte si figureaza in registrul agricol. Pentru asociatii, conditiile de eligibilitate fac referire la numarul de animale detinut de membrii acesteia - minim 50 capete, existenta unui contract comercial incheiat intre asociatie si furnizorul de dotari si instalatii, existenta unui contract de livrare a laptelui, dovada existentei cotei de 40% reprezentind contributia proprie a beneficarului, existenta unui proiect si hotarirea adunarii generale a asociatiei privind infiintarea unui centru de colectare a laptelui, cu respectarea normelor sanitare veterinare.
Producatorii persoane fizice trebuie sa faca dovada ca detin minim 3 capete vaci de lapte ori 15 capete ovine sau caprine si a minim 2 ha teren agricol. Ei trebuie sa mai prezinte contractul incheiat cu furnizorul de instalatii si sa faca dovada existentei cotei de 40% contributia proprie. Nu pot obtine finantare fermierii care deruleaza in prezent un contract similar cu finantare externa, cei care inregistreaza datorii catre bugetul de stat sau bugetele locale. Pentru a primi sprijinul financiar crescatorul de animale trebuie sa depuna o cerere la directia agricola, cerere insotita de actele doveditoare privind incadrarea in categoriile de beneficiari si indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Conform actului normativ, asociatiile pot achizitiona tancuri de racire a laptelui cu capacitati intre 1.000 - 5.000 litri, standuri de muls mecanic si analizatoare de lapte. Producatorii agricoli persoane fizice pot achizitiona grupuri individuale de muls, generatoare de curent electric cu putere pina la 5 KW, motocositoare si tocatori pentru furaje.