Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), inspectoratele scolare judetene au anuntat ca sint 1.867 de copii sinistrati ramasi fara locuinte: 798 din judetul Dolj, 669 din Braila si 400 din Calarasi (localitatile Manastirea, Stancea, Spantov si Chiselet).
De asemenea, mai multe scoli din judetele Dolj, Calarasi si Braila sint afectate de inundatiile provocate de Dunare, inspectoratele scolare judetene stabilind ca elevii de la aceste unitati de invatamint sa urmeze cursurile la unitati din localitatile invecinate, precizeaza sursa citata.
In judetul Dolj, cursurile sint suspendate la scolile primare din Sarata, Rast, Bechet si partial la Cirna, precum si la gradinita din Bechet. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj a hotarit ca elevii acestor scoli sa urmeze cursuri la unitatile scolare din localitatile unde familiile sinistrate au fost gazduite temporar, potrivit comunicatului.
In judetul Calarasi, au fost afectate de inundatii localitatile Spantov, Stancea, Chiselet, Manastirea, Modelu, Jegalia, Gildau, Pietroriu si Borcea. Unitatile scolare din aceste localitati nu au fost afectate, dar au fost distruse foarte multe locuinte. Cursurile au fost suspendate numai la scoala din Chiselet, pentru ca in cladire sint cazati 250 de soldati care lucreaza la intretinerea digurilor de aparare.
In judetul Braila, la scolile din Marasu, Frecatei si Magureni cursurile au fost suspendate pina in 2 mai. Inspectoratul Scolar Judetean Braila a stabilit sa prelungeasca anul scolar pentru prescolari si elevii din clasele I-VII pina la 22 iunie, iar elevii de clasa a VIII-a sa recupereze materiile in zilele de simbata, pina la data de 9 iunie.
In judetul Constanta, cei aproximativ 250 de elevi din cele 12 clase ale ciclului primar din localitatea Hirsova vor invata in spatii ale Liceului Teoretic "I. Cotovu".
Inspectoratele scolare judetene au solicitat conducerilor tuturor unitatilor scolare din zonele invecinate localitatilor afectate de inundatii sa integreze in colectivele proprii toti prescolarii si elevii care se afla temporar cazati in institutii publice sau la persoane particulare in aceste localitati. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a cerut conducerilor inspectoratelor scolare din judetele afectate de inundatii o situatie a elevilor afectati, urmind ca acestia sa primeasca ajutoare din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Pentru a veni in sprijinul cadrelor didactice si elevilor din judetele afectate de revarsarile Dunarii, conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii a declansat o campanie de stringere de fonduri si a pus la dispozitia celor interesati un cont. Pina in prezent, in acest cont s-au strins 1,37 de miliarde de lei.