Mergi la conţinutul principal

Peste 16.000 ha cultivate in toamna 2006 au fost calamitate de vremea capricioasa

Peste 16% din suprafata totala cultivata in toamna anului 2006 in judetul Braila a fost calamitata de seceta prelungita, canicula, furtuni si grindina. Asa cum a explicat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, Vasile Suraianu, in cadrul intilnirii lunare a colegiului prefectural, din 103.900 ha insamintate in toamna, ceea ce oricum reprezenta doar 35% din suprafata arabila a judetului, 16.121 ha au fost calamitate: "La nivelul judetului Braila, in toamna anului 2006 a fost insamintata o suprafata de 103.900 ha, din care cu griu 61.712 ha, cu orz 5.747 ha, orzoaica de toamna 2.844 ha, rapita toamna 33.255 ha, legume 10 ha. Avind in vedere seceta excesiva si prelungita care s-a instalat pe raza judetului nostru, culturile au fost afectate pe suprafete intinse, sub diferite grade de calamitate, ceea ce a facut ca Braila sa fie declarat judet afectat de seceta, prin HG 636/2007. Toate suprafetele cultivate, atit in toamna anului 2006, cit si in primavara anului 2007, au fost afectate, in diferite grade, de calamitate. De asemenea, pe raza judetului, culturile au fost afectate si de caderile de grindina, furtuni si vijelii. Astfel, din suprafata totala calamitata, o suprafata de 12.161 ha a fost afectata peste 50% , iar sub 30% o suprafata de 3.960 ha".
Vasile Suraianu a mai adaugat ca, vremea ciudata de care a avut Romania parte in ultimul timp, a dus si la o devansare a cresterii plantelor si implicit a perioadelor de recoltare sau de combatere a daunatorilor, ceea ce a prins pe multi dintre agricultori pe picior gresit. De asemenea, directorul DADR s-a aratat de parere ca anul acesta agricol a fost cel mai dificil din ultima vreme, din punct de vedere al conditiilor agrometeorologice, nemaintilnite in ultima suta de ani in aceasta combinatie: "Particularitatile hidroclimatice specifice ale anului agricol 2006-2007, cu efecte insemnate asupra vegetatiei culturilor agricole, sint constituite de temperaturile ridicate din perioada rece a anului si precipitatiile reduse. Astfel, temperaturile din perioada decembrie-februarie au depasit multianualele lunare cu 2°C in decembrie, 3°C in februarie, iar in luna ianuarie, cu 6°C. Aceasta atesta o situatie unicat in ultima suta de ani. Aportul de precipitatii, pe perioada anului agricol actual, cu un total de 140 mm, se situeaza sub media multianuala, cu un deficit de 79 mm, ceea ce reprezinta o lipsa accentuata de apa din sol". Saraianu a mai adaugat si ca, pentru a evita dezastrul produs anul acesta de vreme, DADR s-a gindit deja la un plan de bataie. Conform explicatiilor directorului, planul prevede reabilitarea amenajarilor de irigatii existente si realizarea de noi amenajari, reimpadurirea si perdeluirea terenurilor, folosirea soiurilor de saminta si material saditor cu rezistenta sporita la seceta, infiintarea culturilor in functie de prognoza meteo pentru anul agricol, utilizarea unor tehnologii de lucru a solului pretabile in zonele aride, si, nu in ultimul rind, protectia si utilizarea durabila a solului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu