Mergi la conţinutul principal

Peste 1,5 milioane euro pentru reabilitarea Liceului «Panait Cerna»

• este vorba despre o finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală etapa a doua, la care se adaugă şi bani de la bugetul local • consilierii municipali s-au întrunit la finele săptămânii trecute, în mare taină, într-o şedinţă de îndată, pentru a aproba indicatorii tehnico-economici ai proiectului, dar şi suma “plusată” de Brăila: 563.121,84 lei

 

Membrii CLM Brăila şi-au dat acordul, vineri, în vederea aprobării documentaţiei unui proiect ce vizează modernizarea Liceului Teoretic “Panait Cerna”, prin intermediul unei cofinanţări cu Ministerul Dezvoltării. Mai exact, este vorba despre o investiţie de 7.701.783 lei cu TVA (1,6 milioane euro) realizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a II-a, la care contribuie şi Municipiul Brăila cu suma de 563.121 lei cu TVA, de la bugetul local. Durata execuţiei lucrărilor este de 9 luni şi sunt vizate corpurile A, B, C şi D ale liceului.

“Lucrările de consolidare şi reabilitare ale clădirlor Liceului «Panait Cerna», sunt necesare pentru buna desfăşurare a activităţii de învăţământ şi pentru refacerea componentelor degradate din cadrul corpurilor de clădiri”, se arată în cadrul raportului proiectului de hotărâre care a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Interesant de precizat este că şedinţa de îndată a CLM Brăila a avut loc vineri dimineaţă, însă destul de secretos, astfel că redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au aflat de existenţa acesteia abia din documentele postate ulterior pe site-ul Primăriei. Astfel, potrivit minutei şedinţei, ambele proiecte de pe ordinea de zi (unul legat de aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi altul privind ok-ul pentru suma cofinanţată de municipalitate) au fost aprobate în unanimitate.

 

Comentarii pentru “cheltuielile neprevăzute” şi salariul dirigintelui de şantier

Din procesul verbal al şedinţei de îndată din 24 noiembrie a Consiliului Local aflăm că o parte dintre consilieri au comentat anumite aspecte la proiectul care viza datele tehnice ale viitoarei investiţii. De exemplu, PND-istul Bogan Botea a apreciat că 10% din valoarea proiectului pentru “cheltuieli diverse şi neprevăzute” reprezintă un procent cam mare, în special ţinând cont că acestea nu apar în cadrul documentaţiei.

“Cheltuielile diverse şi neprevăzute reprezintă acele categorii de lucrări care nu au putut fi prevăzute de către proiectant. De exemplu: se descoperă, în timpul lucrărilor, că o grindă din structura de rezistenţă prezintă fisuri şi acestea trebuie remediate. În cadrul devizului general există un procent maxim prevăzut de lege, însă acest lucru nu înseamnă că aceşti bani vor fi cheltuiţi”, a explicat Marius Termegan, directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei, se arată consemnat în procesul verbal al şedinţei.

La rândul său, colegul de partid al lui Botea, Adrian Traian a comentat în legătură cu sumele foarte mari alocate asistenţei tehnice şi în special dirigintelui de şantier pe cele 9 luni, plecând de la ideea că aceştia nu sunt tot timpul la treabă.

“Domnule director, Termegan Marius, proiectarea s-a încadrat în valoarea de 3% din valoarea devizului? Ştiţi foarte bine cu ce  probleme ne confruntăm la Liceul Panait Istrati”, a afirmat Traian.

Un răspuns a venit însă de la primarul Marian Dragomir: “Acestea sunt valori propuse pentru licitaţie, însă în urma ofertării pot rezulta sume mult mai mici. Valorile sunt încadrate în anumite procente stabilite de legislaţie şi pe care proiectantul le-a luat în calcul. Domnule director, Termegan Marius, vă rog să completaţi dumneavoastră în continuare”.

Directorul a explicat că este vorba despre valori maxime şi că mai puţin de atât nu se poate, altfel decât în urma ofertării, doar că proiectantul este obligat să le cuprindă la capitolul “cheltuieli”.

“Ştiţi, poate mai bine decât mine, ce se întâmplă la Liceul «Panait Istrati» unde se chinuie de peste un an cu proiectantul pentru proiectul de reabilitare. Acum proiectantul nu mai lucrează deoarece acesta nu mai primeşte banii cu care s-au înţeles la început”, a răbufnit din nou PND-istul.

“Nu ne implicaţi. Nu este treaba noastră ce fac la Liceul «Panait Istrati». Trebuie să respecte acel procent de 3% pentru proiectare, pentru că apoi vine Curtea de Conturi şi vor plăti. La fostul Liceu Forestier, pe care vrem să-l transformăm în noul Centru de Taxe şi Impozite Locale, dorim să facem un open space la intrare, însă nimeni nu a venit la licitaţia publică pentru proiectare. De asemenea, la Centrul Cultural Chercea avem aceeaşi situaţie deoarece valoarea de 3% li se pare prea mică. Noi, însă, nu putem aloca mai mult de 3%, pentru proiectare, deoarece Curtea de Conturi ne va imputa suma respectivă”, a conchis edilul-şef.

În cele din urmă cele două proiecte legate de modernizarea Liceului Cerna au fost aprobate cu unanimitate de voturi. Tot din procesul verbal al şedinţei aflăm că din cei 25 de consilieri locali în funcţie, au fost prezenţi doar 21. Au lipsit motivat 4 consilieri: PSD-istul George-Marius Caranica, liberalii Marian-Paul Fusea şi Cristian-Florinel Pricop şi Dan Păun de la ALDE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro