• banii vin prin transfer de la bugetul de stat la bugetul judeţului, prin intermediul Ministerului Sănătăţii • din această sumă, circa 9 milioane lei revin Spitalului Judeţean, în timp ce Spitalul de Pneumoftiziologie primeşte 3,22 milioane lei • cele două unităţi sanitare şi-au făcut deja o listă de priorităţi în ceea ce priveşte echipamentele medicale
Ministerul Sănătăţii a alocat bani, prin Direcţia de Sănătate Publică Brăila, pentru achiziţia de echipamente medicale performante pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi pentru Spitalul de Pneumoftiziologie. Anunţul a fost făcut, miercuri, în cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Judeţean, înainte de adoptarea unui proiect de hotărâre ce viza rectificarea bugetară şi programul de investiţii publice pe anul 2019. Consilierul judeţean Marian Căpăţînă este cel care a vorbit de suma alocată de către Minister şi a propus un amendament proiectului de hotărâre pentru a introduce cei 12,22 milioane lei noi (peste 122 miliarde lei vechi) la bugetul judeţului. Amendamentul a fost votat în unanimitate de către consilierii judeţeni - cu excepţia Simonei Drăghincescu, care nu a participat la vot - exact ca şi proiectul de hotărâre. Mai trebuie menţionat că, în timp ce Căpăţînă îşi prezenta amendamentul, colegii săi din CJ au început, pe rând, să tuşească, astfel că sumele au fost foarte greu de înţeles. Nu este pentru prima dată când tusea îi apucă pe aleşii locali în timpul în care un coleg de-al lor susţine un discurs. Acelaşi comportament este întâlnit şi în unele conferinţele de presă.
Contactat telefonic, consilierul judeţean Marian Căpăţînă ne-a dat mai multe detalii despre echipamentele medicale ultraperformante ce urmează a fi achiziţionate din banii de la Minister. Din cei 12,22 milioane lei, la Spitalul Judeţean de Urgenţă se vor cumpăra echipamente în cuantum de aproape 9 milioane lei. Iată echipamentele medicale trecute pe lista de achiziţii: un sistem centralizat de preparare a soluţiilor citostatice, un aparat de radiologie cu ortovoltaj, instalaţie radiologică digitală (2 bucăţi), aparat de anestezie (4 bucăţi), sudoscan, aparat facoemulsificare, motor DeSoutter, frigider standardizat pentru stocare pungi sânge (3 bucăţi), congelator standardizat pentru stocare plasmă (3 bucăţi), sistem Tourniquet automat, monitor funcţii vitale pacienţi (14 bucăţi), pat pentru Terapie Intensivă (8 bucăţi), videolaringoscop, aspirator portabil, defibrilator, masă reanimare nou-născuţi, injectomat (5 bucăţi) şi incubator pentru Terapie Intensivă la Maternitate (10 bucăţi).
3,22 milioane lei vor merge la Spitalul de Pneumoftiziologie (cunoscut ca Spitalul TBC), unde lista pentru echipamentele medicale ce urmează a fi cumpărate este următoarea: aparat de radiologie digital, pletismograf, bronhoscop cu fibră optică, maşină de spălat şi sterilizat bronhoscoape, pat electric cu ridicare automată pentru bronhoscopie, aparat computer-tomograf şi un ultracongelator de laborator.
Despre pletismograf, consilierul Căpăţînă a menţionat că un asemenea aparat nu există în prezent la Pneumoftiziologie Brăila, ci doar Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti deţine aşa ceva.