Cei mai multi dintre ei au ajuns in aceasta situatie in urma contractarii unor credite bancare, binecunoscutele credite "doar cu buletinul", pe care fie ca nu au mai putut sa le plateasca, fie ca le-au contractat pentru alte persoane, in unele cazuri chiar pentru copiii lor, care au "uitat" sa-si achite obligatiile, aruncind intreaga raspundere pe umerii pensionarilor.
Acestora li se adauga si pensionarii care nu si-au platit intretinerea, lumina sau apa si care au fost dati in judecata de furnizori pentru recuperarea debitelor acumulate. Pe linga executorii bancari si cei judecatoresti, si Administratia Financiara isi recupereaza datoriile cu ajutorul CJP Braila.
Recordul: 139 de milioane de lei datorii
"Atita timp cit exista o sentinta judecatoreasca, noi sintem obligati sa o punem in aplicare. In cazul celor care au acumulat datorii bancare, totul pleaca de la conditiile de acordare a acestor credite, care sint foarte elastice. Daca banca respectiva este in dezvoltare, alege niste metode mai flexibile de acordare a creditelor si apoi alearga dupa ei ca sa-si recupereze banii. Sint pensionari care au datorii la mai multe banci, altii care au pensii foarte mici, iar in aceasta situatie debitele se recupereaza intr-un timp destul de lung. Un lucru bun este infiintarea biroului unic de credit, unde sint inregistrate toate creditele pe care le are o persoana, astfel incit sa nu mai existe situatii in care un pensionar sa obtina mai multe credite decit poate restitui din veniturile sale", ne-a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Una dintre cele mai mari sume pe care Administratia Financiara incearca sa le recupereze de la un pensionar reprezinta o regularizare de venituri, care a creat un debit de 139 milioane de lei. Alte 84 de milioane de lei, provenite dintr-un credit, vor fi recuperate de executorii bancari de la un pensionar care traieste cu o pensie de 5 milioane de lei. Exemplele pot continua cu un debit de 30 de milioane de lei care s-a creat pe numele unui pensionar care nu si-a platit apa, sau 23 de milioane de lei pentru neachitarea unui contract. "Sint multi care vin si fac scandal, in special cei de la care executorii judecatoresti recupereaza debite create pentru neachitarea apei, luminii sau a intretinerii si care motiveaza ca au fost nedreptatiti in timpul procesului. Avem si pensionari care au acumulat datorii la Casa de Ajutor Reciproc, care nu si-au achitat pensiile alimentare sau care platesc debitele unor persoane pe care le-au girat si care nu si-au platit creditele contractate. Cele mai grave situatii sint cele in care, pe numele unui singur pensionar, figureaza mai multe debite de recuperat. Exista si pensionari cu mai multe credite, sau cu cite un credit si o datorie de o alta natura, cum ar fi impozite, taxe sau amenzi neplatite", ne-a precizat Nicoleta Cristescu, din cadrul Biroului Plati Pensii al CJP Braila.
Cind se sisteaza poprirea pe pensie
Conform legii, poprirea se poate face in general pe o treime din drepturile de pensie ale persoanei, dar daca debitele sint mai mari, poate ajunge chiar si la jumatate. Pentru a evita situatiile de acest gen, pensionarii sint sfatuiti ca, in momentul in care primesc instiintarile de plata, sa nu astepte trecerea perioadei de gratie de 15 zile si sa mearga imediat sa-si rezolve situatia. Odata ajunsa decizia la CJP Braila, chiar daca pensionarul isi rezolva situatia, dureaza aproximativ doua luni pina se face sistarea popririi. Potrivit legii, durata procedurii de sistare este de regula de 30 de zile, iar prin exceptie, de 45 de zile, in functie de data inregistrarii la CJP a cererii de sistare a popririi si de termenul de comunicare la Directia Documente de Plata din cadrul Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale. Aplicabilitatea procedurii de sistare a popririi se face ca urmare a stingerii creantei stabilite in titlul executoriu pentru care a fost infiintata poprirea, primirea de la creditori a dispozitiilor de sistare a popririi, ca urmare a recuperarii integrale a creantei sau prin existenta unor hotariri judecatoresti definitive si irevocabile cu privire la sistarea popririi si decesul pensionarului.