• este vorba despre un program guvernamental de sprijinire a crescătorilor de oi şi de încurajare a industriei de prelucrare a lânii • cererile de intrare în program depuse la Direcţia pentru Agricultură Brăila vizează un efectiv de aproape 250.000 de capete • sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranşă anuală, iar schema de minimis va beneficia, la nivel naţional, de o finanţare de 36 milioane lei
Aproape toţi crescătorii de ovine de pe raza judeţului nostru s-au înscris în programul guvernamental privind acordarea unui sprijin financiar în cuantum de 1 leu la fiecare kilogram de lână comercializată la darac. Potrivit unei statistici prezentate zilele acestea de către conducerea Direcţiei Agricole Brăila, dintre cei circa 1.200 de crescători de ovine înregistraţi la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), 1.061 s-au înscris în programul amintit pentru un efectiv de 247.213 capete. Ca o paranteză, de pe o oaie se obţine, în funcţie de rasă, în jur de 2 kilograme de lână. “Preluarea lânii de pe raza judeţului nostru se face cu ajutorul a două firme din Sibiu şi Constanţa, care au puncte mobile, până când va fi pusă în practică intenţia manifestată deja de către câţiva întreprinzători locali dornici să amenajeze, pe plan local, astfel de centre preluare/prelucrare a lânii, în cadrul unor parteneriate de tip public/privat”, ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole a Judeţului Brăila.
De asemenea, sursa citată a precizat că sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranşă anuală şi respectă regula de minimis, conform căreia un beneficiar poate cumula din ajutoare de minimis maxim 15.000 euro în trei ani fiscali consecutivi (anul acordării ajutorului şi doi ani anteriori).
Reamintim că, Guvernul României a aprobat, prin Hotărârea nr. 500/2017, o nouă schemă de sprijin pentru agricultori în cadrul căreia banii vor ajunge la crescătorii de ovine, care vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată către centre de colectare sau unităţi de procesare a lânii.
Schema de minimis prevăzută de H.G. nr. 500/2017 va beneficia, la nivel naţional, de o finanţare de la bugetul de stat de 36 milioane lei.