Mergi la conţinutul principal

Peste 1.000 de brăileni s-au înghesuit să-şi plătească noile biruri

Aproximativ o mie de brăileni s-au înghesuit la ghişeele Casei Judeţene de Pensii, spre a-şi plăti contribuţiile pentru veniturile de natură profesională altele decât cele salariale. Practicienii de profesii liberale, beneficiarii drepturilor de autor, tarabagiii din pieţe precum şi taximetriştii, dar şi femeile de serviciu de la blocuri ori alţi membri ai Asociaţiilor de Proprietari, au stat la cozi pentru a-şi declara veniturile lunii precedente şi pentru a achita contribuţiile la fondul special aferent veniturilor declarate. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii CJP Brăila, încasările pe Ordonanţa nr. 58/2010, la data de 3 septembrie, au fost de 52.333 lei. Conform modificărilor aduse Codului Fiscal, intrate în vigoare de la 1 iulie, persoanele care obţin venituri profesionale, dar care nu se încadrează în categoria veniturilor salariale, trebuia să depună declaraţiile individuale privind venitul încasat în iulie până pe 25 august, termen care a fost prelungit până pe 3 septembrie. În perioada prevăzută de lege au depus la CJP Brăila declaraţia de asigurare 793 de persoane, iar alte 253 au venit cu notificări. Conform legii, cei care nu obţin venituri sunt obligaţi oricum să depună o notificare oficială privind faptul că nu au avut venituri în luna precedentă. "După prelungirea termenului limită până la 3 septembrie, la Serviciul Evidenţă Contribuabili a fost un asalt al persoanelor care desfăşoară activităţi liberale şi care au venit să-şi depună declaraţiile, conform Ordonanţei 58/2010. Măsura are ca scop principal creşterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale şi a unui punctaj la vârsta de pensionare", a declarat Sorin Enache, directorul CJP Brăila.

Amenda pentru nedepunerea declaraţiilor este de 2.500 până la 5.000 de lei, în timp ce amenda pentru completarea eronată a declaraţiilor este de 300 până la 600 de lei. Deşi guvernanţii au ieşit în presă cu declaraţii prin care aduceau asigurări că nu vor fi plătite amenzi până când sistemul nu va fi pus la punct, nicio reglementare oficială în acest sens nu a fost trimisă instituţiilor din teritoriu.

Potrivit datelor prezentate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Brăila, la finele lunii iunie 2010 erau înregistraţi 11.879 comercianţi activi din punct de vedere juridic, dintre care 3.980 persoane fizice autorizate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro