Mergi la conţinutul principal

Peste 1.000 de brăileni şi-au pierdut ori sunt pe cale să-şi piardă slujba

Numărul brăilenilor care îşi vor pierde locurile de muncă până la finele lunii mai se ridică la 1.000 de persoane. O parte dintre ei, mai precis puţin peste 500 de persoane, au devenit deja şomeri cu acte în regulă întrucât procedurile de disponibilizare sunt în curs. Ceilalţi, în schimb, urmează să primească teribila veste şi să intre în preaviz abia lunile următoare. Date statistice oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) relevă faptul că, de la începutul anului, 16 firme au anunţat că vor să disponibilizeze 1.000 de salariaţi, cele mai multe firme programându-şi astfel de restructurări inclusiv pentru lunile aprilie sau mai. "În cursul lunii martie au fost comunicate concedieri colective pentru 283 salariaţi, din care 256 cu domiciliul în judeţul Brăila, în luna aprilie 162, din care 156 din judeţul Brăila, iar în luna mai angajatorii şi-au manifestat intenţia de a concedia colectiv 63 salariaţi cu domiciliul în judeţul Brăila", a precizat Simona Ely Chioibaş, directorul executiv al AJOFM Brăila.
Cel mai mare număr de salariaţi concediaţi s-a înregistrat la "Mistral Due" cu activitate în domeniul confecţii textile, care a disponibilizat 400 persoane în perioada 7 ianuarie - 7 februarie. Pe locul doi apare "Celhart Donaris" cu 103 persoane, urmată de "TMUCB" - Sucursala Brăila (construcţii) care a comunicat intenţia de a concedia colectiv 89 de salariaţi, dintre care 64 în luna martie şi 25 de persoane în luna aprilie. Tot pentru luna aprilie a anunţat şi SC "Armax" (construcţii) intenţia de concediere a 32 de salariaţi, numărul total înregistrat de la începutul anului ajungând astfel la 62 de persoane. Un alt angajator care şi-a anunţat intenţia de concediere este "Romnav", cu activitate în domeniul transportului naval, în cazul căruia numărul total de salariaţi disponibilizaţi este de 56 persoane.

Şi firmele din alte judeţe au făcut concedieri în Brăila

Lista continuă cu SC "NEO" (confecţii textile) pentru 52 salariaţi, în luna aprilie, "Ceprohart" - 50 salariaţi în cursul lunii mai şi "Petrom" SA Divizia Servicii pentru Exploatare şi Producţie aria Moineşti - 26 salariaţi în luna aprilie şi 13 salariaţi în cursul lunii mai. De asemenea SC "Luxcon Danube" a comunicat că urmăreşte concedierea a 33 de angajaţi, în timp ce "Carpatin Group" a anunţat disponibilizarea a 26 de persoane, ambele firmele activând în domeniul construcţiilor. Tot 26 de salariaţi au plecat şi de la "Braifor" SA Argeş Punct de Lucru Brăila în perioada 7 februarie - 7 martie, în timp ce SC "Sitas" va disponibiliza 19 salariaţi, în aprilie, iar SC "Retranscon" are pe lista neagră alte 17 persoane. Cele mai mici disponibilizări au anunţat 3 firme cu sediul în alte judeţe, dar care desfăşoară activitate în Brăila: "Interbrands Marketing&Distributions" Bucureşti - 8 salariaţi, "RO Courier Logistic" Oradea - 4 persoane, precum şi "Leonardo" Oradea - 3 angajaţi.

Numărul total al salariaţilor care şi-au pierdut locul de muncă este însă mult mai mare decât cel din statisticile celor două instituţii. Aceasta deoarece există unităţi care au ales să concedieze individual un număr mai mic de salariaţi, sub pragul concedierilor colective, pentru care există obligativitatea notificării AJOFM şi ITM. Un exemplu în acest sens este SC "Promex", care a efectuat concedieri individuale în cazul a 57 de persoane precum şi cel al SC "Laminorul" pentru 26 de persoane. De altfel, "Laminorul" a făcut concedieri individuale şi în decembrie 2008, când pentru 29 de persoane unitatea a decis încetarea raporturilor de muncă.

Ca termen de comparaţie, pe parcursul anului trecut au notificat intenţia de a efectua concedieri colective nouă angajatori, pentru 813 persoane.


Şomaj masiv la sate

Cei mai mulţi şomeri din Brăila provin din mediul rural. Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei
de Muncă (AJOFM), la sfârşitul lunii martie 2009, dintre cei 7.869 de şomeri de la nivelul judeţului nostru, 4.836 sunt în comunele şi satele brăilene. Cele mai multe persoane fără loc de muncă sunt bărbaţii, 3.241, în timp ce femeile care nu au slujbe sunt 1.595.

În topul comunelor cu cei mai mulţi şomeri se află: Viziru- 386, Galbenu- 371, Cireşu-282, Şuţeşti- 256, Vişani-244 şi Măraşu-239.

La polul opus se află comunele şi satele situate în vecinătatea municipiului Brăila, unde sunt cei mai puţini şomeri. De menţionat este faptul că majoritatea şomerilor de la sate nu mai primesc indemnizaţie. Mai exact, din numărul total de şomeri înregistraţi în mediul rural, 4.057 sunt neindemnizabili şi numai 779 mai primesc indemnizaţie de şomaj. Judeţul Brăila se menţine în rândul celor atipice din punct de vedere al persoanelor care lucrează, în sensul că există mai mulţi bărbaţi fără loc de muncă în comparaţie cu femeile. Industria confecţiilor şi deschiderea hypernarketurilor au facilitat absorbţia femeilor pe piaţa muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro