La Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" a avut loc, pe 17 iunie, ultima probă a examenului de limba engleză "Cambridge". Pe 31 mai s-a desfăşurat proba orală, atât pentru nivel începător cât şi avansat, iar pe 13 iunie s-au dat probele scrise pentru nivelul începător. Elevii de la nivelul avansat au încheiat examenul alaltăieri.
Colegiul "Murgoci" organizează pentru a patra oară examenul Cambridge la Brăila, fiind un subcentru acreditat de Consiliul Britanic şi Universitatea Cambridge. În acest an s-au înscris 43 de elevi pentru nivelul începător şi 65 de elevi pentru avansat. Pentru a susţine examenul de limbă elevii plătesc o taxă de înscriere de 480 lei la primul nivel şi 520 lei pentru nivelul avansat. S-au înscris elevi din toate liceele oraşului. "Dacă în primul an ne-a fost destul de greu să adunăm un număr suficient de elevi, acum s-au înscris foarte mulţi, cam din toate liceele brăilene, pentru că şi-au dat seama ce avantaj le oferă", afirmă unul dintre profesorii care s-au ocupat de organizare, Rodica Neagu.
Certificatul Cambridge este recunoscut pe plan internaţional, ajutându-i pe elevii care vor să studieze atât în Europa cât şi în Statele Unite, dar şi pe cei care doresc să obţină un loc de muncă, nu numai în afară, dar şi în România. De asemenea, atestatul îi scuteşte pe studenţii români de foarte multe examene de limbă în cadrul anumitor facultăţi, de exemplu la Politehnică sau la Litere. Examenul "Cambridge" este unul modular, fiind împărţit pe cinci module care testează cinci abilităţi: înţelegerea după auz, înţelegerea textului scris, scrierea funcţională, gramatică şi vocabular şi proba orală. Din 2008 formatul examenului a fost schimbat. "S-a redus timpul pentru că era mult prea obositor pentru elevi, însă nivelul de dificultate a rămas acelaşi, dacă nu chiar s-a mai mărit de la an la an", declară Rodica Neagu.
"Murgoci"-ul se ocupă doar de organizarea examenului, însă nu şi de evaluare. Lucrările sunt sigilate şi trimise la Bucureşti, la Consiliul Britanic, pentru ca apoi să ajungă la Universitatea Cambridge. Comisia de examinare la proba orală este de asemenea formată din profesori acreditaţi de Consiliul Britanic Bucureşti şi Universitatea "Cambridge". Profesorii evaluatori sunt fie români, care au urmat cursuri de specialitate în Marea Britanie, fie britanici. Rezultatele se vor afişa pe data de 31 iulie, fiecare elev deţine o parolă cu ajutorul căreia poate accesa pe internet contul în care îi sunt afişate rezultatele. "Noi nu ştim nimic până la afişarea rezultatelor pe internet, elevii se ocupă individual de aflarea notelor, folosindu-se de o parolă, pentru a păstra confidenţialitatea", spune Rodica Neagu. Certificatele se eliberează în septembrie - octombrie, fiind trimise la Murgoci de către Consiliul Britanic.
Notele pe care elevii le pot obţine la examen pentru a-l promova sunt de la A la C după sistem european. În general, rezultatele cele mai bune le au elevii claselor bilingve, atât de la uman cât şi de la real, întrucât ei studiază engleză în regim de 5-7 ore pe săptămână. "La clasele de bilingv, elevii capătă şi competenţe culturale, nu numai de limbă, pentru că studiază istoria şi geografia Marii Britanii, deschizându-le altfel orizonturile", apreciază profesorul Dana Oprescu.
În fiecare an, la Colegiul "Murgoci" au existat unul sau doi elevi care au dorit să facă performanţă din limba engleză. Ei au susţinut nivelul "proficency" la Bucureşti, nivel cu un grad foarte ridicat de dificultate şi care le permite să predea limba engleză.