Peste 100 de cetăţeni străini s-au tratat anul trecut la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 100 de cetăţeni străini s-au tratat anul trecut la Brăila

Peste o sută de cetăţeni străini au beneficiat anul trecut de servicii medicale la Brăila, şi nu pentru că şi-au planificat acest lucru, ci pentru că s-au îmbolnăvit pe timpul şederii în ţara noastră. Conform datelor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila, în anul 2011 s-au înregistrat 123 de cetăţeni străini care au beneficiat de servicii medicale în baza cardului european. Astfel, ca urmare a informărilor primite de la furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Brăila, pe teritoriul judeţului nostru au primit îngrijiri medicale cetăţeni din state membre UE, respectiv Germania, Italia, Spania, Regatul Unit Olanda. Pentru aceştia, CJAS Brăila a întocmit documentaţia şi a comunicat situaţia la CNAS, ordonatorul principal de credite, în vederea recuperării sumelor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale furnizate cetăţenilor străini, pentru reîntregirea Fondului Naţional Unic de Sănătate. Legislaţia prevede că, în cazul în care cetăţeanul străin a beneficiat pe teritoriul României de servicii medicale oferite de un furnizor de astfel de servicii, aflat în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, decontarea acestor servicii se va face din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care solicită ulterior instituţiilor competente din statele din care provin cetăţenii străini rambursarea cheltuielilor în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte.

Aproape 3.000 carduri europene de sănătate pentru brăileni

Pe de altă parte, tot mai mulţi brăileni conştientizează că, în eventualitatea unei urgenţe medicale survenite în timpul deplasării peste hotare, trebuie să fie pregătiţi, şi s-au învăţat să solicite cardurile europene. Pentru a le obţine, solicitanţii trebuie să completeze o cerere la care se anexează o copie după cartea de identitate şi o adeverinţă de la CAS care certifică faptul că persoana este asigurată pe ultimii cinci ani. Cererea-tip reprezintă, în acelaşi timp, şi o declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului, că nu intenţionează să utilizeze cardul pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical. În 2011, Casa de Asigurări de Sănătate Brăila a eliberat 2.835 de carduri europene. Acestea dau titularului dreptul la servicii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu legislaţia statului respectiv, şi nu pot fi utilizate pe teritoriul României sau pentru afecţiuni deja existente, ci doar în cazul în care apar situaţii de urgenţă. Cum brăilenii s-au obişnuit tot mai mult cu acest tip de avantaj pe care şi-l pot asigura înainte de plecarea din ţară, în 2011 au solicitat cu aproape 30% mai multe carduri decât cele eliberate pe tot parcursul anului 2010, când numărul a fost de 2.193 carduri europene sau certificate provizorii de înlocuire a cardului.

Peste 400 formulare europene

În conformitate cu reglementările europene, CJAS Brăila a primit şi a eliberat 405 formulare E. Printre acestea se numără formularule E 112, în baza cărora se face decontarea cheltuielilor pentru persoanele care suferă de boli grave şi care trebuie să suporte o operaţie ce nu poate fi realizată în ţară. Pentru obţinerea acestui document este nevoie de tot felul de avize şi aprobări de la autorităţile sanitare din România, dar şi de o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru UE în care se intenţionează efectuarea intervenţiei, cu privire la disponibilitatea acesteia de a efectua respectiva intervenţie, în perioada indicată de persoana solicitantă. În 2011, formularul E 112 a fost eliberat unui număr de 3 brăileni, care s-au adresat unor unităţi sanitare din UE, tratamentele medicale fiind plătite din bugetul asigurărilor sociale de sănătate din România. În afară de E 112, principalele formulare europene care oferă drepturi în ceea ce priveşte tratamentul în statele UE sunt E 104, E 106, E 109, E 126.
Formularul E 104 este un atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau reşedinţă, care vine în ajutorul unui lucrător salariat sau independent care începe o activitate într-un stat membru al UE şi nu îndeplineşte condiţiile de deschidere de drepturi la prestaţii de boală şi maternitate în acel stat. Pentru a putea beneficia de aceste prestaţii, prezintă instituţiei din noul stat de muncă sau de domiciliu formularul E 104, în care se specifică perioadele de asigurare realizate sub incidenţa legislaţiei la care a fost supus ultima oară. În 2011, CJAS Brăila a avut 19 formulare E 104 primite şi eliberate. Formularul E 106 este intitulat "atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală - maternitate în cazul persoanelor care au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent". CJAS Brăila a eliberat şi a primit 72 formulare E 106. Aceste formulare s-au eliberat salariaţilor plecaţi cu contracte de muncă în statele membre UE şi invers.
Formularul E 109 permite ca, în cazul în care familia unui lucrător dintr-o ţară UE pleacă într-o altă ţară din comunitatea europeană, să poată beneficia de asistenţă medicală. CJAS Brăila a eliberat şi a primit 19 formulare E 109. De asemenea, persoanele care au beneficiat de servicii medicale într-unul din statele Uniunii Europene, îşi pot recupera banii graţie formularului E 126, pentru stabilirea tarifelor în vederea rambursării prestaţiilor în natură. Datele CJAS Brăila arată că în 2011 s-au eliberat 3 formulare E 126.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro